„Дејли меил“: Дишењето воздух во Лондон е како пушење 160 цигари годишно


Воздухот од Лондон е толку загаден што вдишувањето за 12 месеци е еднакво на пушење 160 цигари за една година, според „Дејли меил“.

Весникот ја цитира студијата на Британската фондација за срце, oд каде предупредуваат дека загадениот градски воздух мора да стане еден од итните здравствени приоритети за владата.

Воздухот во Њуам, Источен Лондон, е четирипати позагаден од најчистиот – на Западните острови во Шкотска.

Експертите се загрижени дека од 25-те најзагадени области во Велика Британија, 24 се наоѓаат во Лондон. Ситните честички од прашина како резултат на контаминација, влегуваат во човечкото тело и предизвикуваат опасни по живот болести како што се мозочни удари и срцев удар, придонесуваат за развојот на белодробни заболувања и карцином.


Николоски: На лидерската покрај здравствената криза да се разговара и за условувањата од Бугарија - МИА
Вести

Николоски: Голем пораз те чека Заев и во четворката и во цела Македонија! А потоа одговорност.

Го гледам Заев свесен дека ќе губи пласира лажни вести преку порталите што му се блиски. Јас едно зборувам тие друго спинуваат. Очај! Им се смеат луѓето. Белото не може да е црно. Ама и […]

На работа се враќаат само родителите чии деца одат на училиште, но не и оние кои имаат деца во градинка - МИА
Вести

На работа се враќаат само родителите чии деца одат на училиште, но не и оние кои имаат деца во градинка

Скопје, 9 јули 2020 () – Министерот за здравство Венко Филипче денеска појасни за кои вработени се однесува уредбата со која на работа треба да се вратат родителите кои имаат деца до 10-годишна возраст. Во […]

Изборите ќе ги следат над 2.000 домашни и странски набљудувачи - МИА
Вести

Изборите ќе ги следат над 2.000 домашни и странски набљудувачи

Скопје, 9 јули 2020 () – Предвремените парламентарни избори во Северна Македонија ќе ги следат над 2.000 домашни и странски набљудувачи. Според роковникот на ДИК, денеска е последен ден до кога домашните и меѓународните набљудувачи […]