“Цивилизираните” грци во ЕУ парламент реагираат на спомнувањето на македонското и турското малцинство во Грција


Грчки европарламентарци од фашистичката партија “Златна зора” и нивните помошници пред две години упаднаа во просторијата во Европскиот парламент и насилно ја прекинаа дебатата за Слобода на здружување во Грција, организирана од европратеникот Sógor Csaba, ABTTF – Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu и UNPO.
EFA тогаш побара интервенција на претседателот на EP Мартин Шулц и ги повикува сите други грчки европратеници да го осудат овој напад врз демократијата и плурализмот.
Грција мора конечно да сфати дека постојаното негирање на нејзините турски и македонски малцинства само ќе доведе до такви неприфатливи акти на насилство.


 

Но, секако, и после две години ништо не се промени…