До 13 часот во Дебар гласале 16,4, во Центар Жупа околу 10 отсто од гласачите


До 13 часот во Дебар гласале 16,4, во Центар Жупа околу 10 отсто од гласачите - МИА

Дебар, 15 јули 2020 () – Изборниот ден во општините Дебар и Центар Жупа минува во мирна, фер и демократска атмосфера, со постепено зголемување на одѕивот на гласачи, потврдија за претсдателите на општинските изборни комисии.

 

 

-Во нашата општина до 13 часот правото на глас го остварија 3.011 лица или 16,4 отсто од вкупно запишаните 18.764 во единствениот избирачки список. Гласањето минува без проблеми. Се надеваме дека така ќе мине целиот изборен ден, вели Елмира Бакали претседателката на ОИК Дебар.

На последните избори до 13:00 часот одѕивот бил околу 18 отсто или правото на глас го оствариле 3.259 гласачи.

Во Општина Центар Жупа од вкупно 7.061 лице со право на глас, гласале 677 или 9,59 отсто. Споредено со последните избори оѕивот е повисок за нешто повеќе од четири отсто.

И двајцата додаваат дека членови на Општинските изборни комисии вршат обиколка по избирачките места, со цел од блиску да се запознаат со изборниот процес.