Богојески: Време е да ја вратиме државата во рацете на граѓаните


Богојески: Време е да ја вратиме државата во рацете на граѓаните - МИА

Скопје, 24 јуни 2020

 

 

Обештетување на граѓаните, одговарање на политичарите за неисполнети предизборни ветувања, следење на имотната состојба и барање доказ за потекло на имот, младите да бидат дел од системот без партиска припадност, враќање на квалитетен образовен систем е само дел од понудата на Македонски концепт на овие избори. Почеток на кампањата беше означен пред просториите на канцеларијата на Европската унија во државава како симбол на вредностите на коишто се стремиме, а сме далеку од нив.

„Ние сме тука да Ви кажеме, кои се проблемите и што треба да се направи за да се решат истите, а одлуката е целосно Ваша! Ние сме тука да понудиме решенија, а не да се расправаме со партиите. Време е ова да престане. Време е граѓаните да ја вратат државата во свои раце. Да бидеме свои на своето. Се организиравме за да се избориме за слобода, спокој и солидарност”, изјави Петар Богојески лидер на политичката платформа Македонски концепт.

Според Богојески ова е последна шанса да покажеме дека не се согласуваме со политичарите на црно белиот свет во кој живееме.

– Сакаме да живееме во спокој! Сакаме нормален живот во фер општество и граѓанска држава, држава без етнички партии, сакаме да се врати ведрината на лицата на нашите граѓани, сакаме баланс помеѓу власта и опозицијата, сакаме слободна политика, обештетување на граѓаните, правда и сигурност кои ќе ги чувствува секој од нас, потекло на имот за сите политичари, финансиска лустрација, ефикасно здравство и реално образование, систем каде ќе има одговорност за политичарите и моќниците, сакаме партнерство со младите, сакаме децата да имаат подобра иднина од нас, додаде Богојески.

Дадениот глас за 10ка на изборната листа е глас за задржување на младите кои знаат дека во оваа земја ако немаш партиска книшка си никој и ништо. Македонски концепт сака да се отворат можностите за младите и тоа преку интензивна помош за почеток на бизниси, за вмрежување со компании со странство. Образованието треба да се врати на квалитет, и да биде систем поставен на темелите на откривање на фактите преку интеракција е единствен начин за напредок. На препознавање навреме на афинитетите на детето и следење на неговиот развој.

– Стариот систем се покажа како непоправлив. Мора да изградиме нов, модерен и демократски систем, а стариот полека да згаснува. Сето ова е возможно само со богати граѓани. Имаме богата мафија, богати партии. Редно е да имаме богати граѓани“, смета Богојески и додава дека е време да згаснат етничките политички партии.

Тим за комуникации со јавност на Македонски концеп