Шведските власти не одобрија регистарски таблици „Трамп“


Шведските власти соопштија денеска дека на Маркус Саф не му се дозволени регистарски таблици со буквите „TRUMP“ (Трамп), бидејќи со тоа се прекршени правилата на Одделот за моторни возила, а комбинацијата на буквите е оценета како „навредлива“.

Таблоидот „Афтонбладет“ извести во саботата дека Саф изјавил оти бил во алкохолизирана состојба и сметал дека е забавно да побара онлајн нова регистарска таблица со презимето на претседателот на САД, Доналд Трамп, бидејќи визолото било американско.

Шведската сообраќајна агенција денеска ја потврди пресудата, истакнувајќи дека не одобрува комбинација на букви кои се однесуваат на политика.

Саф е известен дека на одлуката не може да поднесе жалба.


Вести

Индекс на демократија на „Економист“: Македонија на 77. место во категорија „хибридни режими“

– Демократијата во Македонија според најновиот Индекс на демократија за 2019 година на неделникот „Економист“ се подобрила за едно место и сега се наоѓа на 77. место со 5,97 поени, веднаш после Сингапур. Скалата е […]

Вести

Се зголемува бројот на заболени од грип, регистрирани над 1.000 заболени

– Се зголемува бројот на заболени од грип. Изминатата недела се регистрирани повеќе од 1.000 заболени. Пристигнати се 40 материјали за тестирање од нив 20 се позитивни. Во државава циркулираат три типа на вирусот – тип […]

Вести

Уставниот суд не поведе постапка за амнестијата за „27 април“

– Уставниот суд не поведе постапка за оценка на уставноста и законитоста на Законот за амнестија во целина, додека иницијативата за оценка на членот 2 од истиот закон е отфрлена, бидејќи веќе е одлучувано по […]