Пронајден скелет на најдревниот исправен мајмун


Остатоци од скелет на древен мајмун говорат дека предците на денешните луѓе почнале да стојат исправено милиони години порано отколку што досега говореа тезите.

Коските биле најдени во глинена јама во германската покраина Баварија. Меѓународниот тим научници наведува дека дел од фосилизираниот скелет му припаѓа на примат мажјак, кој живеел пред 12 милиони години во влажните шуми на југот на Германија, а коските се доста слични со оние на денешниот човек.

Новооткриениот вид е наречен Данувиус гугенмоси. Тој можел да оди на две нозе, но и да се искачува како денешните мајмуни.

– Ова откритие поставува фундаментални прашања околу нашето досегашно разбирање на еволуцијата на големите мајмуни и луѓето, истакна Маделин Боем, раководителка на археолошкиот проект.

Фред Спур, палеонтолог од лондонскиот Природонаучен музеј, вели дека новите наоди се возбудливи и ќе отворат многу дебати, оти начнуваат некои од постојните теории за еволуцијата.

Вести

Независниот синдикат на полицијата бара подобри услови за работа и 25 отсто зголемување на платите

Независниот синдикат на полицијата (НСП) денеска одржа протест пред Владата на кој побара да биде признаен за репрезентативен синдикат во полицијата, признавање на новиот колективен договор во МВР и Шумската полиција, подобри услови за работа […]

Вести

Судството гласно за платите, молк за нефикасноста и застарувањето на предметите

Протестот на судската администрација повторно ги отвори прашањата за функционирањето и ефикасноста на македонското судство. Нивните барања добија јавна поддршка од судиите, на кои министерката за правда Рената Дескоска им забележа дека, како што се […]

Вести

РСЕ: Франција ги соопшти новите принципи за проширувањето на ЕУ

Франција испрати таканаречен „нон-пејпер“ до земјите-членки на ЕУ, барајќи „обновен пристап“ во процесот на проширување кон земјите од Западен Балкан. Исто така, од Европската комисија се бара до јануари 2020 година да објави нова методологија […]