Преданија за нашите села


Обичаи и верувања

30 јуни 2020 

Потекло на името на селото Беловиште

За потеклото на името на Беловиште не постојат никакви поопределени корени на неговото име, како што се преданија, легенди и сл. Меѓутоа со анализа на етимологијата на името, авторот на книгата за селата Беловиште и Вратница Душко Атанасовски, со релативна сигурност смета дека корените на името на селото – Белоиште и Белојште потекнуваат од едно карактеристично место над селото.
Имено на 2-3 километри над селото на источната страна постои поголема месност под име Белиште, а се среќава и името Бел Камен. Во оваа месност карактеристично е тоа што целиот простор и земјата имаат бело-жолтеникава боја која доаѓа од тоа што земјата е составена од глина. Корените на името на селото произлегуваат од фактот што оваа месност – Белиште претставува битен и маркантен белег на соодветниот планински простор, што е видливо од рамнината под селото. Во одделни словенски јазици, вклучувајќи го и македонскиот е карактеристично што одредени имиња на населби произлегувале од одредени карактеристични и доминантни географски белези на соодветниот простор. Во тој контекст говори и фактот што има многу имиња на населби и месности во македонскиот говор кои завршуваат со додавката „иште“ со која се означува соодветна карактеристика на просторот (мочуриште, тресетиште, пепелиште, калиште и др.). Во случајот на селото Беловиште основа на името е придавката бел, бело, па заедно со додавката „иште“ е формирано името Белиште. Потоа со трансформациите во говорниот јазик, а во говорниот локален јазик – Белојште.
Во прилог на ваквото мислење на авторот Д. Атанасовски за корените на името Беловиште говори и проф. Јован Трифуновски во својата студија „Полог“- Београд, 1976 година. Тој меѓу другите описи за селото Беловиште го вели и следното: „Веројатно Беловиште името го добило по бело-жолтата глина која се гледа на една падина над селото. Во тој контекст во делот за имињата на топонимите од северната страна на селото тој ја набележува и месноста „Бел Камен“ кое име е второ име за месноста Белоиште.
Постои уште едно село во Полог, кај Гостивар под Сува Гора со истото име Беловиште. Меѓутоа ова село во Гостиварско, заклучно со третиот турски попис од 1568-69 година воопшто не се споменува. Од тоа произлегува дека селото Беловиште во Гостиварско е релативно понова населба. Корените на името и на ова село веројатно имаат слична основа како и името Беловиште- Тетовско.

Од книгата „Беловиште и Вратница низ историјата 15-20 век“ од Душко Атанасовски, Тетово 2008 година. (Подготви Марко Китевски)


Коронавирусот бил присутен во Италија во декември, открива студија за отпадни води - МИА
Вести

Сто триесет и шест новозаболени од Ковид-19, 123 оздравени, шест починати

Скопје, 12 јули 2020 () – Сто триесет и шест нови случаи на заболени од Ковид-19 се регистрирани во изминатите 24 часа, оздравеле 123 заболени, а шест лица починале. Направени се 991 тестирања. Како што […]

Завршува изборната кампања, од полноќ почнува изборниот молк - МИА
Вести

Завршува изборната кампања, од полноќ почнува изборниот молк

Скопје, 12 јули 2020 () – По 20 дена во кои партиите и коалициите ја претставуваа својата понуда пред граѓаните, денеска завршува изборната кампања и од полноќ почнува изборниот молк пред одржувањето на предвремените парламентарни […]

Во трката за пратеници 1.578 кандидати на 15 коалиции и партии - МИА
Вести

Во трката за пратеници 1.578 кандидати на 15 коалиции и партии

Скопје, 12 јули 2020 () – Граѓаните на Северна Македонија на предвремените парламентарни избори ќе можат да гласаат за кандидатските листи на 15 коалиции и партии со вкупно 1.578 кандидати, од кои 903 се мажи, […]

Биди првиот кој ќе коментира

Вашиот коментар

Твојата е-маил адреса нема да биде објавена.


*