По подолг период нивото на реките над или во рамки на просекот

По бранот врнежи што ја зафати земјава од понеделникот, хидролошката состојба се подобрува. Над или во рамки на просекот се нивоата на повеќето реки кои досега или беа преполовени или тројно, па и пет до десет пати намалени.

Сепак, под просекот за мај се уште се Крива Река кај Крива Паланка и Брегалница кај Штип, а подрастично ниски се вредностите на Црн Дрим кај Ложани и на Струмица кај Ново Село.

Нивоата на езерата не бележат промени, сите се во рамки на мајскиот просек како што беа и досега.


Вести

Европски избори: Различни правила од земја до земја

Секоја држава членка на Европската унија сама ги одредува правилата за изборите за Европскиот парламент. Кој кога гласа ? Британците и Холанѓаните гласаат во четврток на 23 мај, Ирците на 24 мај, Летонците, Малтежаните и […]

Вести

Нови рочишта за „Триста“, „Титаник“ и „Тарифа“ на СЈО

Во Кривичниот суд во Скопје за денеска се закажани рочишта за предметите на Специјалното јавно обвинителство „Триста“, „Титаник“ и „Тарифа“. Во „Триста“ обвинет е поранешниот помошник министер за внатрешни работи Ѓоко Поповски за злоупотреба на […]

Вести

Пробни прелети за потребите на НАТО мисијата „Air Policing“

Со два прелета во воздушниот простор на Република Северна Македонија изутринава од 7:30 до 9:30 часот ќе се изврши првиот пробен прелет за потребите на НАТО мисијата „Air Policing“ (чување на воздушниот простор). Прелетот ќе […]