Обичаи и верувања

15 април 2019 

Народна филозофија

Македонски народни гатанки

Кокошка
Сто фустани носит, ко ќе дувнит ветрот г’зот је се видит.
Парталаа Ѓупка, дуна ветро и се виде газо.
Клекна кмет остаи мед, двајца го видоа петмина го зедоа. (Кокошка кога неси јајце).
Кораб.
Елен по море пливаше, ни морето се матеше, но еленот се давеше.
Костен.
Кожата му е црна, срцето му е бело.
Котле
Црно мече, газе пече.
Кош
Си имам едно магаренце цела племна ми изеде лајна не исра.
Крава и теле.
Викна Вида од висока рида, ја чу Трна се загна по четири зрна.
Кромид.
Осушен досушен тридевет кожушен.
Еже меже во девет кожи леже.
Кросно на разбој.
Еден човек имал две крави, едната м’лзница другата јалојца. М’лзницата се изјалојала, јалојцата се отелила.
Крт.
Без рало без мотика, само орат, само копат.
Ни плуг ни мотика, а само орат и копат.
Кукајца
Јајца несит не квачит, а пак пилиња имат.
Ламба
Ноќе слугинка, а дење господарка.
Леб
Без кора го клааш, со кора го извааш. (Непечен и печен)
Мек го клааш, јак го извааш. (Во фурна и од фурна).
Лешник
Малоо грненце слатко варилце.
Лице
Честа, честа горица (коса)
под горица полица (чело)
под полица сорпец (вежди)
под сорпец зорцала, (очи)
под зорцала сморчало (нос)
под сморчало ламија (уста)
под ламија чоканче (брада)
Во двор имат седум чешми, четири солени, две горчливи и една блага.
Лоза
Расторбешена мајка, убаво дете, палаво внуче. (Лоза, грозје, вино).
Лук
Дванајсет браќа под една кошула.
Деветина браќа у едно рало гаќи лежат.
Луле
Си имав една плевна со слама, сламата гори плевната не гори.
Магла
Бела Рада по рид пасит.
Мачка
Повезден предит, а прежда немат.
Предит, предит а не можит да допредит.
С ден Мара седела, с ден Мара предела, опашка је вретено, а мустаќи предено.
Црвено виси, козинавото го чека. (Мачка и месо).
Метла
Педа човек, лакот брада.
Ноќе господарка, а дење слугинка.
Цел ден работит, навечер зад врата седит.
Млеко кисело.
Штрк се посра, сето море скисна. (Маја во млеко).
Мотика
Цап цап вапала, дошла не лапала, ни леп јала, ни вода пила, зад врата се скрила.
Мрави
Црно јаже по земја се влечит.
Мрсул
Петмина се спушчије, двајца го фатије, одземи го удрије.
Небо
Пуна каленица сос јајца. (Подготви Марко Китевски)


Вести

За победа во прв круг потребни 904.066 гласови, во вториот 723.253

Денеска се одржува првиот круг од претседателските избори. На изборите право на глас имаат 1.808.131 избирач, кои можат да изберат меѓу тројца кандидати Блерим Река, Гордана Силјановска-Давкова и Стево Пендаровски. Во првиот круг победник може да […]

Вести

Отворена телефонска линија кај Омбудсманот за пријавување повреди на избирачко право

Граѓаните денеска на денот на одржувањето на првиот круг од Претседателските избори 2019, и предвремените избори за градоначалник за општините Охрид, Дебар и Ново Село ќе можат да пријават каква било повреда на избирачкото право […]

Вести

Граѓаните го избираат петтиот претседател, прв на Република Северна Македонија

Во Република Северна Македонија денеска се одржува првиот круг од шестите претседателски избори. Во претседателската трка се кандидатот на СДСМ и коалицијата Стево Пендаровски, на ВМРО-ДПМНЕ и коалицијата Гордана Силјановска-Давкова и Блерим Река, кој е поддржан од […]