Денес православните верници го слават Свети Тома


Верниците на православната црква денеска го слават Светиот апостол Тома.


 

Свети Тома е роден во галилејскиот град Панаид. Тој е еден од дванаесетте апостоли и единствен меѓу нив кој не го криел сомнежот во Христовото Воскресение.

Преку своето неверување за воскресението Христово, поради кое е наречен неверниот Тома – христијанството доби потврда за тој чудесен настан.

Свети Тома станал познат по својот живот со многу чуда. Тој проповедал христијанство во Индија, каде што основал црква и назначува свештеници и бискупи. На тој начин преобраќа многу луѓе во христијанска вера, во тој крај.

Запишано е дека единствениот од апостолите доцнел на погребот на Света Богородица. Кога гробот бил отворен на негово инсистирање, се видело дека телото го нема и како таа воскреснала и се искачува на небото.Со ова го открива чудесното славење на Богородица.

Нашиот народ во сушниот период се моли на свети Тома, бидејќи светецот го чува печатот од облаците и носи скапоцен дожд.

Многу семејства го слават Томиндан како празник на крштевањето.

Тој бил вешт дрводелец, затоа го слават како еснафска слава столарите, копачите, столари, ковачите, ѕидарите и генерално занаетчиите.

Се верува дека во некои области штити од волци.

Според популарното верување, денес никој не оди никаде. Се вели: „Свети Тома, седи дома“.