Во „Аџибадем Систина“ првпат изведена операција на срце кај двегодишно дете со минимална инвазивна техника


Операција на вродена срцева мана кај дете со минимална инвазивна техника се изведе првпат на одделот за детска кардиохирургија при Клиничката болница „Аџибадем Систина“.

Станува збор за двегодишно дете кое е оперирано со страничен пристап до срцето, нешто што досега ретко се применува и на Балканот. Операцијата ја изведе кардиохируршкиот тим од болницата, а детето брзо заздравува.

Интервенцијата инаку е изведена кај дете кое има само 13 килограми со дијагноза атријален септален дефект. Била изведена со десна торакотомија од пет до седум сантиметри односно десна инцизија од градниот кош, односно се оперирало со страничен пристап до срцето. Тимот специјалисти ја изведе операцијата успешно, а бенефитите за детето се огромни од аспект на забрзано заздравување, но и од естетски план.

– Станува збор за пристап кој првпат се применува во нашата болница, но можеби и за прв пат во нашата држава кога станува збор за интервенција кај двегодишно дете. Особено ни е драго што навистина применуваме техники и методи кои се користат во најразвиените болници во светот. Ова е само доказ дека нашиот тим работи одлично, вели Владимир Чадиковски детски кардиохируг.

Детето е пуштено на домашно лекување по четири дена. Интервенцијата е доказ дека тимскиот и мултидисциплинарен пристап на двата тима од Македонија и од Турција во третирање на децата со вродени срцеви аномалии се повеќе вродува со плод, посочуваат од болницата.


Вести

Чулев ја потврди полициската акција во Крушопек

– Акцијата со претреси во Крушопек поради недозволема трговија со дрога ја потврди и министерот за внатрешни работи Наќе Чулев кој на Фејсбук објави дека „Министерството за внатрешни работи во овој момент презема широк спектар […]

Вести

Кандидатите за пратеници ќе можат да собираат потписи и на нотар, дополнително запишување во ИС на лица со 18 години

– Освен прекројувањето на шестата и петата изборна единица, измените на Изборниот законик предвидуваат и други новини кои треба да се применуваат на претстојните предвремени парламентарни избори на 12 април. -Некои од измените на Изборниот […]

Вести

Нема бонуси за членовите на ДИК за изборите, нема пари и за членовите на ОИК и ИО ако не одат на едукација

– Членовите на Државната изборна комисија (ДИК) денеска ги повикаа околу 35.000 членови на изборните органи да присуствуваат на претстојната едукација за организирање и спроведување на предвремените парламентарни, која е задолжителна и ќе започне на […]