Како да ги препознаете знаците на остеопороза и како влијае консумацијата на Д3 витамин?


Ја нарекуваат тајна болест, бидејќи нејзините симптоми се појавуваат доцна. Ја нарекуваат и женска болест, бидејќи посебно во делот на менопауза најмногу страдаат коските кај жените. Остеопорозата е се почеста состојба, се зборува за неа и се работи на нејзина превенција. Тоа е состојба каде коските стануваат порозни, меки и кршливи. Оваа ситуација, во голем степен придонесува за појава на сериозни скршеници дури и при лесни падови и удари. Скршениците на колк кај постарите лица, кои се проследени со неспособност за извршување на основните дневни активности, многу често се случуваат поради присуство на остеопорозата.

Како да си помогнеме самите на себе и да ја превенираме оваа состојба? Најлесен и наједноставен начин е преку храната, односно со внесување на препорачаната количина на витаминот Д3 во организмот. Функцијата на витаминот Д3 е да го стимулира калциумот за подобро апсорбирање и сврзување во самиот организам. Како примарни производи кои содржат Д3 витамин односно калциум се млекото и млечните производи, рибиното масло и жолчката од јајце. Овде, исто така спаѓаат и туната, лососот, говедскиот дроб, сок од портокал, спанаќ и блитва.

Млекото секако е клучен извор на овој витамин и токму заради широката и секојдневна консумација на млекото, Битолска млекара своето постоечко свежо млеко дополнително го збогати со уште Д3 витамин. Така, свежото млеко од Бимилк е единственото на пазарот коешто во една чаша од 250ml е содржано 37,5% од препорачаниот внес на Д3 витамин.

Зголемената физичка активност, помало консумирање алкохол и цигари и соодветна исхрана каде има зголемен степен на калциум се од голема помош за превенција на остеопорозата.


Балкан

Прв дел од руски ПВО систем испорачан во Србија

На Армијата на Србија днеска и беше испорачан првиот дел од рускиот ПВО систем Панцир С1. Тоа го потврди српскиот министер за одбрана Александар Вулин. Панцир С1 беше донесен со руски транспортен авион. Со таа […]

Балкан

Албанија повторно на „сивата листа“ за перење пари,министерката за правда бара повисоки казни

Албанија повторно се најде на „сивата листа“ за перење пари и други ризици од организиран криминал, од каде беше избришана во 2015 година. Според меѓународната агенција за следење на финансирањето на тероризмот (ФАТФ) додадени седум […]

Вести

Истече рокот за доставување ценовници за платено политичко рекламирање на медиумите

– На полноќ истече рокот за доставување ценовници за платено политичко рекламирање на медиумите за претстојните предвремени парламентарни избори закажани за 12 април 2020 година. Печатените медиуми и интернет-порталите беа должни ценовниците да ги достават […]