Болки во нозете, мускулите и нервите: Што е невропатија и како да се ослободите од неа?


Болките често знаат да предизвикаат неудобен и незгоден живот, но тие се составен дел од него и никој не може целосно да ги избегне. Невропатијата, која претставува болест на нервниот систем, се карактеризира со болки во нозете и мускулите, кои во одредени случаи можат да бидат многу непријатни. За среќа, напредокот на медицината овозможи овие проблеми да се надминат преку земање на препорачана и контролирана терапија.

Периферната невропатија, всушност, е медицинска состојба предизвикана од оштетување на нервите во периферниот нервен систем. Таа се манифестира во пецкање на нозете и мускулите, грчеви, недостаток на сензација и вкочанетост, но и хиперсензитивност, што е претерана, обично непријатна перцепција на благ контакт.

Причините за периферна невропатија се разновидни – таа може да биде предизвикана од претходна повреда, дијабетес, неправилно фукнционирање на бубрезите, хемотерапија, хронична употреба на алкохол, дефицит на витамин Б12 и одредени инфекции. Невропатијата е специфична и тешка за третирање. Докторите советуваат дека најефективен начин е да се контролира причината за нејзиното настанување, што бара поголема грижа за здравјето и одрекување од работите кои ја предизвикале невропатијата. Сепак, во поголемиот број случаи е потребна помош и од лекови кои ќе ја ублажат болката.

Вистинското прашање е: Како најефективно да се третира болката, со цел таа да биде отстранета? Преку третирање на оштетените нерви кои ја предизвикуваат болката. Доколку ги чувствувате симптомите на нервопатска болка, тогаш решението за вас е Уримил – додаток во исхраната кој го снабдува телото со комбинација на Б витамини, уридин монофосфат и магнезиум, која му помага на телото да ги регенерира оштетените неврони. Ефективната формула на Уримил овозможува да се нахранат посебните механизми за обновување, кои потоа делуваат кон ублажување и целосно отстранување на болката.

Невропатската болка не е ништо невообичаено. Како заболување на периферниот нервен систем, таа се јавува кај огромен дел од луѓето во текот на животот и претставува еден од секојдневните проблеми кои се навидум наивни, а предизвикуваат голема болка и неудобност. Со мали модификации на начинот на живот преку водење на грижа за своето здравје, придружено со само една капсула Уримил дневно, тие болки набрзо можат да станат минато.


Полициски час од денеска од 16 до 5 часот, издадени 27 илјади дозволи за движење - МИА
Вести

Полициски час од денеска од 16 до 5 часот, издадени 27 илјади дозволи за движење

Скопје, 8 април 2020 () – Забраната за движење на населението на територија на целата држава, од денеска почнува во 16 и завршува во 5 часот наутро во работните денови. Во деновите од викенд (сабота […]

Пет починати од коронавирус и 29 нови случаи - МИА
Вести

Пет починати од коронавирус и 29 нови случаи

Скопје, 7 април 2020 () – На Инфективната клиника починаа четворица пациенти заболени од коронавирус: 52-годишен од Куманово, 65-годишна пациентка од Лабуништа-Струга, жена на 62 години  од тетовско Челопек и една 81-годишна од Штип. Во […]

Угостителите нема да ги користат мерките на Владата, отпуштени голем дел од вработените - МИА
Бизнис

Угостителите нема да ги користат мерките на Владата, отпуштени голем дел од вработените

Скопје, 7 април 2020 ()  – Туристичко угостителската комора на Македонија денеска објави дека илјадници угостителски објекти кои тие ги застапуваат нема да ги користат мерките на Владата бидејќи, како што посочија оттаму, се недоволни […]