Во првото полугодие приведени 210 криминалци на територија на Скопје


Во првите шест месеци од годинава приведени се 210 криминалци на територијата на Скопје, соопшти МВР.


 

По наредби на суд, обвинителство и казнено поправни установи, предмет на потрага биле лица за кои се распишувани национални и меѓународни потраги: осудени лица со казна затвор, лица под истрага и со определена мерка притвор, лица оддалечени или лица кои изгебагале од казнено-поправни установи.

Приведените 210 лица се осудени на вкупна казна затвор од 322 години и 9 месеци, а за доиздржување уште 228 години и 4 месеци.

– Од страна на СВР Скопје изготвен е План за оперативна акција „Кафез“, во кој е вклучен Оперативен тим – Потраги кој презема низа оперативно-тактички мерки со цел пронаоѓање и лишување од слобода на лица сторители на потешки кривични дела, за кои се предвидени повисоки казни затвор, лица кои повеќе години биле недостапни на органите на прогонот, како и лица кои избегале од КПУ – КПД на територија на Република Северна Македонија и лица предмет на потрага на ИНТЕРПОЛ. Од страна на Оперативниот тим – Потраги лишени се 72 лица за издржување на вкупна казна затвор од 178 години и 7 месеци и за доиздржување на преостанат дел од казната затвор во траење од 129 години и 5 месеци затвор. Споредбено со податоците од првите шест месеци од 2021 година ефикасноста е зголемена за 101%, неведуваат од МВР.

Од страна на останатите организационите единици во рамки на СВР Скопје се преземаа оперативно-тактички мерки со цел пронаоѓање и лишување од слобода на лица, при што приведени се 138 лица за издржување на вкупна казна затвор од 144 години и 2 месеци и за доиздржување на преостанатиот дел од казната затвор во траење од 98 години и 11 месеци.