Отказ за советник на поранешниот министер Чулев поради насилно и недолично однесување


Потврдени 12 случаи на вработени во МВР позитивни на Ковид-19 - МИА

Скопје, 18 септември 2020 () – По спроведената дисциплинска постапка од  дисциплинска комисија Министерството за внатрешни работи денеска му го откажа договорот за вработување на З. Ѓ. на работното место државен советник за полициски и криминалистички работи во Кабинет на министер, кој на оваа позиција беше поставен во периодот на техничката влада, кога на чело на МВР беше Наќе Чулев.Отказот, како што велат од МВР, му е врачен поради насилно и недолично однесување на јавно место, со што го нарушил угледот на Министерството за внатрешни работи.

-Tој спротивно на правилата и прописите на Министерството се однесувал непрофесионално и неетички, односно на начин кој не доликува на еден полициски службеник, наведуваат од МВР и велатдека решението е донесено согласно член 208 став 1 точкa 4, 10, 14 и 20 од Колективниот договор на МВР, а во врска со член 187 став 1 точка 4, 10, 14 и 20 од Законот за внатрешни работи.

Дисциплинската комисија утврдила дека на 15.07.2020 (ден кога се одржаа парламентарните избори) околу 15,30 часот во Тетово, државниот советник З. Ѓ. отишол на местото каде се вршел увид на сообраќајна незгода, каде што се наоѓале командирот З.Т. и уште двајца полициски службеници и на дрзок начин со навреди и пцовки се нафрлил врз З.Т. и се обидел физички да го нападне.

-Државниот советник насилнички се однесувал кон командирот З.Т. и со таквото однесување го нарушил угледот на командирот З.Т. и угледот на Министерството за внатрешни работи, постапувајќи спротивно на Упатството за начинот на однесување и меѓусебните односи помеѓу полициските службеници. Во врска со настанот било постапено од страна на Одделот за внатрешна контрола, криминалистички истраги и професионални стандарди, за што бил изготвен извештај од 20.07.2020, согласно кој е поднесена и кривична пријава до Основното јавно обвинителство за ГОКК, појаснуваат од МВР.

Овој акт, додаваат, е уште еден показател на цврстата определба на МВР да има нулта толеранција за однесување спротивно на правилата и прописите на Министерството, а насилничкото однесување и предизвикување на неред да бидат најостро санкционирани.

-Полицијата е чувар на јавниот ред и мир, па оттаму МВР нема да дозволи полициски службеник да биде иницијатор и главен актер во негово нарушување. Напротив, полициските службеници треба да бидат пример со своето однесување. Заврши времето на неказнивост на луѓе на високи позиции само затоа што се дел од одредена политичка елита. Законите важат еднакво за сите граѓани, посочуваат од МВР.