Кривични пријави за пет лица за фалсификување исправа и злоупотреба на службена положба


Надворешната канцеларија за криминалистички работи Кратово поднесе кривична пријава против двајца кумановци, С.Т. (47) и К.Н. (35), поради постоење основи на сомнение за сторено кривично дело „фалсификување исправа“.

 

Кривична пријава доби и лицето Љ.Т. (57) од Скопје, поради постоење основи на сомнение за сторено кривично дело „злоупотреба на службена положба и овластување“ и ДПГТУ „КООП Инженеринг“ – ДОО Куманово, поради постоење основи на сомнение за сторено кривично дело „фалсификување исправа“.

 

Лицата С.Т. и К.Н., вработени како машински, односно градежен инженер во „КООП Инженеринг“ Куманово, на 29 ноември минатата година изготвиле и своерачно поптишале Градежен дневник и Градежна книга со невистинита содржина дека наводно градежните работи според основниот проект „Реконструкција на локален пат во селото Близанци“ биле во целост завршени, иако воопшто не биле ни започнати.

 

За овој проект „КООП Инжинеринг“ Куманово, претходно било избрано како најповолен понудувач и градежните работи требало да ги заврши на 29 ноември минатата година.

 

Ваквите документи со невистинита содржина, Љ.Т. во својство на надзорен орган со лиценца, назначен од страна на инсвеститорот, општина Кратово, со писмен налог за вршење на стручен надзор над градби во општина Кратово за 2018 година, со свој потпис како вистинити ги оверил, по што изготвил и со свој потпис и печат заверил Завршен извештај и Извештај за извршен Технички преглед од надзорен инжинер за објект „Реконструкција на локален пат во с.Близанци“ со невистинита содржина.

 

Врз основа на вака изготвените документи, како што се наведува во соопштението, општина Кратово на правното лице на 28 декември минатата година му исплатила 2.189.771 денари и на тој начин правното лице се стекнало со противправна имотна корист за наведената сума, а на штета на Буџетот.


Вести

По апелите на Вархеј, политичките партии со поместени позиции за новиот закон за ЈО

– СДСМ и ДУИ испорачаа до ВМРО-ДПМНЕ нов предлог-закон за Јавно обвинителство, што најголемата опозициска партија ќе го анализара деновиве. Лидерот на СДСМ Зоран Заев, истакна дека неговата партија и коалицијата се подготвени за тој […]

Вести

Жртвите од лустрација обесштетени со вкупно 32.400 евра

– Европскиот суд за човекови во Стразбур (ЕСЧП), постапувајќи по предметите за процесот на лустрација во Македонија, досега има донесено шест пресуди против нашата држава. Во меѓувреме постапува и по три други предмети. Владиниот агент […]

Вести

Процесот за отповикување на Трамп продолжува во вторник

– Процесот за отповикување на американскиот претседател Доналд Трамп продолжува во вторник, 21 јануари, кога ќе бидат презентирани воведните аргументи во Сенатот. Процесот во Горниот дом на американскиот Конгрес официјално започна во четвртокот. Трамп ќе […]