Здравје

ПОМАГА ЛИ ИСХРАНАТА КАЈ КАНЦЕР?

Ова е често прашање и дилема  за многумина, како за стручни лица, така и за лаици во медицината. Има  две крајности: од една страна се шарлатани кои тврдат дека може да излекуваат рак само со […]

Здравје

ХЕМИКАЛИИ ЗА СЛАБЕЕЊЕ – УНИШТУВАЧИ НА ЗДРАВЈЕТО!

Како доаѓа пролетта и летото, на многумина почнува да им се брза да ја намалат телесната тежина. Разбирлива, но опасна позиција! Под притисок на желбата за брзо слабеење од една страна, и безмилосните маркетинг стратегии […]

Здравје

Што е со шеќерот во овошјето !?

Сите сме чуле дека „шеќерите се штетни”.  Но, дали и шеќерите присутни во овошјето (фруктоза) се штетни исто така? Разликата ја прави природната „опаковка” со која доаѓа фруктозата од овошјето. Имено, фруктозата во овошјето не постои […]

Здравје

Kако да помогнете доколку некој во вашата околина има епилептичен напад? (ВИДЕО)

По повод Неделата на мозокот 2018 година проект на Одборот за Човекови права и мир при Македонската Медицинска Студентска Асоцијација (ММСА) изработи видео на кое објаснуваат што треба да направите во случај некој во ваша […]

Здравје

13 приватни фирми, вработени во дел од нив во соработка со Општина Битола, донираа 67 прочистувачи за воздух за детските градинки во Битола

Здравата и чиста животна средина е главен услов за изградба на здрави поколенија и обезбедување на непречен воспитно – образовен процес во кој младите поколенија ќе можат да ги развиваат своите потенцијали, интелектуално да се […]