Технологија

Новиот електричен камион на Тесла

Елон Маск исполни уште едно ветување. Го направи првиот електричен камион. Зошто е ова битно? Затоа што добар процент од загадувачите во Америка, но и во светот се токму камионите. Доколку камионот е успешен како […]

Вести

(Видео) Дејство против-оклопната ракета “Маљутка” која беше застапена во ЈНА

Против-оклопната ракета 9М14 “Маљутка” која беше застапена во ЈНА и претставуваше една од главните против-оклопни орудија се користи и ден денес во војните низ светот. Таа е произведена во повеќе варијанти за потребите на Црвената […]

Технологија

КАМАЗ „Тајфун-ВДВ”: Новото оклопно возило на руските падобрански единици

Се очекува најновото руско оклопно возило „Тајфун-ВДВ“ да  биде испорачано на армијата во 2019 година. Тоа ќе обезбеди максимално ниво на заштита на екипажот и ќе се користи како за транспорт на десантните единици, така […]

Свет

Давос: Трансформација на глобалните финансии

Појавата на нови технологии и зголемувањето на геополитичките тензии, првенствено помеѓу Кина и Америка, има масовна, темелна и радикална реконструкција на глобалната финансиска индустрија како една од последиците. Се повеќе и повеќе прашања се слушаат […]

Свет

Видео: Сѐ за офанзивниот хеликоптер Ми-35М

Краткиот филм го објавија новинарите на рускиот ТВ-канал „Ѕвезда“. Модернизираната варијанта на хеликоптерот Ми-24 е наменета за уништување на оклопна техника на непријателот, за десант на единици на копнената војска, евакуација на ранети и превоз […]

Интересно

Првпат објавен доверлив извештај за советската мисија на Месечината

Модел на „Луноход-2“ Sputnik   Речиси по половина век откако „Луна-21“ слета на Месечината, на интернет може да се види декласифициран извештај во кој се опишуваат проблемите кои ја попречија работата на лунарниот модул „Луноход-2“. […]

Здравје

Неверојатно! Нов специјален кондом

Кондомот кој тешко се кине ја постигна својата цел, и со краудфандинг собра средства. Овој HEX condom, направен од Шведската компанија LELO, собра преку $1 милион долари преку crowdfunding на Indiegogo и на својот сајт. […]