Став

Арбен Таравари со отворено писмо до Премиерот Зоран Заев

Отворено писмо до г. Зоран Заев, Здраво Зоранe, посакувам моето писмо да те најде добро! Постојат две работи што сакам да ги нагласам уште на почетокот на моето писмо: Како прво, писмото е отворено бидејќи […]

Став

Милчин до Заев: Врати се дома и подели оставки пред да биде предоцна

Врати се дома, Заев. Те чека многу работа која не е помалку непријатна од преговорите за името. Поранешниот прв човек на фондацијата Отворено општество Владимир Милчин во молбено-заповеднички манир бара од премиерот Зоран Заев да […]

Политика

Став: Александар Николоски, во буџетот на Македонија за 2018 г има НУЛА денари за заштита и промоција на македонскиот јазик!

Во буџетот на Македонија за 2018 г има НУЛА денари за заштита и промоција на македонскиот јазик! Подолу е извадок од буџетските ставки на Министерството за култура. Иако Премиерот Заев на состанокот со претставниците на […]

Македонија

Став: Pavlos Vaskopulos Filipov за македонско-грчкото прашање

По повод дискусиите со пријатели и општата ситуација околу Македонското прашање и грција, еве на кратко што мислам… Грчката идеологија е ептен искомплексирана околу националните идентитети, почитување на соседните народи и општо разноликоста. Во суштина […]

Став

СТАВ: НАВРЕДА – Љупчо Палевски

#Брутализам за преваранти: Израел со Хамас, палестинска организација, полу воена, се убиваат со децениии. Ракети, оклопни возила, десетици иљадници мртви на двете страни. Ниту еднаш #Израел не побарал од Палестинците да го сменат своето име затоа што постои […]

Македонија

Став: Груевска Маџовска: Срам да ви е, во буџетот за култура ни денар за македонскиот јазик

На својот фејсбук профил професорката Симона Груевска-Моџовска со остри реакции до Министерството за култура и распределба на буџетот, вели на 49 страници ниту еднаш не е спомнат македонскиот јазик. „Не што зборот не е збор, […]

Промо

НЕУСТАВНОСТ БР. 2: СТАПУВАЊЕ ВО СИЛА БЕЗ „ПОЧЕК НА ЗАКОНОТ“ (VACATIO LEGIS)

Според членот 52 од Уставот на РМ, законите се објавуваат во „Службен весник“ најдоцна седум (7) дена од денот на донесувањето, а влегуваат во сила НАЈРАНО осмиот (8) ден од денот на објавувањето, но, ПО […]

Став

Став: Катица Ќулавкова: Не признавам цивилизација која негира една неспорна и богата јазична, културна и национална реалност

Толку се релативизира идентитетот на Македонците од самите Македонци што се создава неверојатен медиумски амбиент кој сугерира дека со нетрпение се чека промената на името на државата Република Македонија во пакет со промената на името […]

Македонија

СТАВ: Отец Ивица – Се организира СЕМАКЕДОНСКИ протест на 27 февруари 2018!

Се организира СЕМАКЕДОНСКИ протест на 27 февруари 2018! Македонските заедници во светот по повод годишнината од движењето “За заедничка Македонија”, на 27 февруари 2018 година организираат Семакедонски протест за одбрана на името на државата и […]