Интервјуа

Соња Таневска, помошник претставник на Канцеларијата на Фондот за население на ОН – УНФПА

Скопје, 6 јули (МИА) Кој е мандатот на Фондот за население на Обединети Нации-УНФПА? – Фондот за насeление на Обединетите нации е организација, која работи на трендовите на населението од 1968 година, а во нашата […]

Интервјуа

Владо Јаневски: Немам апетити да настапувам надвор од Македонија (видео)

Скопје, 5 јули 2018  – Македонската музичка ѕвезда Владо Јаневски денеска го промовираше видео записот за песната „Главен град на тагата“, што е уште едно од неговите врвни музички изданија. Песната е ново авторско дело […]

Интервјуа

Роберт Бешовски, градоначалник на општина Градско

Градско, јули 2018 (МИА) Во каква состојба  ја затекнавте општина Градско, финансиски, кадровски и просторно? – Финансиски општина Градско ја затекнав со долг од околу 36 милиони денари или 600 илјади евра без пресметани камати […]

Интервјуа

Ѓорѓиев: Пантомимата кај нас оставена на маргините

– Идниот викенд, од 7-ми до 9 јули, на малата сцена на Македонскиот народен театар ќе се одржува првиот дел од Интернационалниот фестивал на пантомима и физички театар „Панфиз 2018“ со изведба на четири претстави. Фестивалот […]

Интервјуа

Родна Величковска, уметнички директор на Фестивалот за народни инструменти и песни „Пеце Атанасовски“

Прилеп, 29 јуни 2018 (МИА)  Од околу 500 пријавени од цела Македонија, професор д-р Родна Величковска направи селекција од 250 учесници на 44. Фестивал на народни инструменти и песни „Пеце Атанасовски“  кој на 29 и […]

Интервјуа

Филип Ставановски, џез музичар, композитор, професор

Куманово,   29 јуни 2018 (МИА) Неодамна во Куманово одржавте концерт по повод светскиот ден на џезот, а воедно и „10 години Јубилеј на „Филип Стевановски бенд“ какви се вашите импресии од целиот концерт? – Многу […]

Бизнис и економија

Милорад Јовановски, претседател на Друштво за геотехника на Македонија

 25 јуни 2018 Македонија беше домаќин на 16. Подунавно-европска конференција за геотехничко инженерство. Што значи одржувањето на конференцијата за државава и кои беа главните заклучоци и пораки? – На конференција имавме 250 гости, научници-геотехничари и […]

Интервјуа

Бучковски: Договорот е реален копромис кој го гарантира идентитетот и ги отвора вратите на ЕУ и НАТО

Скопје, 16 јуни 2018 (МИА) – МИА побара мислења и ставови од сите поранешни премиери на Република Македонија во врска со договорот со Грција и процесот на решавање на двеиполдеценискиот спор за името. Се обративме […]

Интервјуа

ЕКСКЛУЗИВНО ИНТЕРВЈУ со групата EXTRAVAGANZA!

Имавме можност да се дружиме со една млада музичка група со огромен потенцијал, Extravaganza. Групата ја сочинуваат Јовче Воденичаровски и Крсте Калевски, и двајцата Ресенчани. Дечките се полни со енергија, постојано позитивни, насмеани, а имаат и големи […]

Интервјуа

Архимандрит Никодим Царкниас – верски лидер на Македонската Христијанска заедница во Грција (ВИДЕО)

Архимандрит Никодим Царкниас – верски лидер на Македонската Христијанска заедница во Грција, во разговор со делегацијата на ОМД, раскажува за предизвиците со кои се соочува заедницата и црквата Света Злата Мегленска во С’ботско, Егејска Македонија […]