Балкан

Папас за МИА: По Договорот од Преспа започнува нова ера

Атина, 15 јули 2018 (МИА) – За можностите за соработка меѓу Македонија и Грција, по потпишувањето на договорот, во областите во негова надлежност, говори министерот за дигитална политика, телекомуникации и медиуми на Грција, Никос Папас […]

Интервјуа

Владимир Ракхманин, помошник-генерален директор на ФАО

Состојбите во македонското земјоделство, субвенциите и конкуренцијата на европскиот пазар, малите, расцепкани парцели и руралниот развој, се само некои од темите на кои се осврнува Владимир Ракхманин, помошник-генерален директор на ФАО и Одговорно лице за […]

Интервјуа

Едмонд Адеми, министер без ресор задолжен за дијаспора

Скопје, јули 2018  Една година сте на функцијата министер без ресор задолжен за дијаспора. Со кои предизвици се соочивте во вашата работа и кои проекти ги реализиравте?   По долго време и првпат една Влада именува […]

Вести

Јосифовски: Геотермалната топлина може да биде и наша енергетска иднина

– Македонија според својата геолошка градба на теренот и клима, како и годишните енергетски потреби за греење и ладење со прилично изедначени сезонски енергетски потреби претставува идеална регион за примена на системите за геотермална енергија, […]

Бизнис и економија

Интервју: Анита Ангеловска-Бежоска, гувернер на Народната банка на Република Македонија

Го почнавте седумгодишниот мандат на гувернер, а доаѓате од позиција вицегувернер, дали може да се очекува промена на монетарната политика во наредниот период и дали НБРМ ќе остане на основната цел задржување на стабилниот курс […]

Вести

Интервју: Владо Спиридонов, професор по метеорологија на универзитетот во Виена

Се повеќе сме сведоци на климатските промени и на ситуации во кои имаме невреме со пороен дожд, град и ветер или на енормно високи температури. Што може да очекуваме во следниот период? Дали ваквите временски […]

Бизнис и економија

Традиционалните производства – мали бизниси и чувари на биодиверзитетот

Скопје, 8 јули 2018  (МИА) – Мoра да разбереме колкаво е значењето на традиционалните производи, да ја подигнеме свеста за нивно зачувување, да ги мотивираме и поттикнеме производителите да соработуваат, да им помогнеме да го трансформираат […]

Интервјуа

Соња Таневска, помошник претставник на Канцеларијата на Фондот за население на ОН – УНФПА

Скопје, 6 јули (МИА) Кој е мандатот на Фондот за население на Обединети Нации-УНФПА? – Фондот за насeление на Обединетите нации е организација, која работи на трендовите на населението од 1968 година, а во нашата […]

Интервјуа

Владо Јаневски: Немам апетити да настапувам надвор од Македонија (видео)

Скопје, 5 јули 2018  – Македонската музичка ѕвезда Владо Јаневски денеска го промовираше видео записот за песната „Главен град на тагата“, што е уште едно од неговите врвни музички изданија. Песната е ново авторско дело […]

Интервјуа

Роберт Бешовски, градоначалник на општина Градско

Градско, јули 2018 (МИА) Во каква состојба  ја затекнавте општина Градско, финансиски, кадровски и просторно? – Финансиски општина Градско ја затекнав со долг од околу 36 милиони денари или 600 илјади евра без пресметани камати […]