Информации

Обичаи и верувања

24 март 2019 Растенијата во македонските народни песни Пушчи ја, бабо, мори, Тодорка Пушчи ја, бабо, мори, Тодорка, на Вардар в лозје да ојме, вишни черешни да бериме, и скоро здрели, леле, јаболка. Како да […]

Информации

Народни обичаи: Галичка свадба

21 февруари 2019 Галичка свадба Од свадбените традиции што се одржуваат за време на целокупната свадбена свеченост во селото Галичник најмногубројни и најзначајни се оние во куќата на момчето, бидејќи во неа ќе живеат младоженците. […]

Информации

Верувања и суеверија

  Верувања и суеверија Сениште во лом Нацо Талев од гр. Битола ми кажуваше за едно сениште што го наклапушило еднаш во г. Лом. Во 1887 г. бил во Лом пајтонџија. Цел ден и цела […]

Информации

Обичаи и верувања – Традиции

19 февруари 2019 Традиции Како се славеа слави Е порано славите поинаку се славеа. Ќе ти дојт пола град на слава ама не седеа многу луѓето. Ќе дојдат, ќе поседат и ќе си одат. Столој […]

Информации

Деведесет и двајца пријавени за фаќање на крстот во Вардар во Скопје

Деведесет и две лица досега се пријавени за учество во традиционалното спуштање на крстот на 19 јануари на Богојавление – Водици во Вардар во центарот на Скопје, информираа за МИА денеска од Скопската епархија. Пријавувањето почна […]

Информации

Почнуваат 12 некрстени денови – од Божиќ до Богојавление шетаат лошите духови

Деновите од 7 јануари, па се до Богојавление се нарекуваат некрстени денови, Во тие денови и водите се нечисти. Божик, денот на раѓањето на Исус Христос, христијанскиот свет го прифатил како почеток на Новата година. […]

Македонија

Уникатен обичај „Дева“ во Крушево како најава на Божик

По шести пат синоќа на плоштадот „Никола Мартиноски“ во центарот на Крушево се одржа традиционалната манифестација „Дева“ во пресрет на големиот празник Божик. Според Билјана Стојаноска, од Локалниот младински совет од Крушево кој годинава е […]

Информации

Обичаи за Бадник и Божик

Бадник се прославува ден пред Божик и претставува последен и најстрог ден на божикниот пост, како и голема среќа, бидејќи претходи на денот на Исусовото раѓање. Еве какви се обичаите на Бадник и Божик. Бадник  […]

Верски календари

Бадник – предвестие за Божиќ

Бадник е денот пред Божик. Празник пред празникот. Најава на празникот. Очекување на Христовото раѓање. Првите весници на празникот се децата коледари. А весник или гласник значи ангел. Тие се нашите земни ангели. Тие се […]

Вести

Јутарњи лист: Зошто луѓето веруваат дека Земјата е рамна и дека фармацевтската индустрија крие лек против рак?

27 август 2018  – Загреб Повеќе од 50 години Британецот Гери Хедер бил убеден дека Земјата е топка. Потоа, во август 2015 година, во својот дом во Хемпшир, го видел видеото „Flat Earth Clues” и, […]