Поетски награден конкурс по повод ослободувањето на Берово - МИА
Информации

Oбичаи и верувања

5 септември 2021 Легенди од Тиквешијата  Легендата за тапаните во градот Тиквеш. Се раскажува и денес: името Тиквеш и Тиквешија не им е непознато на сите кои ги интересира историјата. Зад тоа име се крие […]

Информации

Oбичаи и верувања

4 септември 2021 Обичаи Премоз Овој обичај се изведува на петтата недела по Велигден на следниов начин. Бидејќи горноџумајските села се распрснати по маали, по неколку маали од едно село се собираат и определуваат ден […]

„Јазичен мозаик“ – нов лингвистички труд на Васил Дрвошанов - МИА
Информации

Обичаи и верувања

2 септември 2021 Преданија и легенди Четворица свети браќа Они биле четворица браќа.четворица биле. Јаќим Осоговски, Прохор Пчињски, Гаврл Лесновски, и Св. Јован Рилски. Четворицата браќа живееле заеднички во Осоговието. Си живеели во една пештера. […]

„Јазичен мозаик“ – нов лингвистички труд на Васил Дрвошанов - МИА
Информации

Oбичаи и верувања

1 септември 2021 Народни обичаи и верувања Свадбени обичаи од Дебарца Свадбите во Дебарца се прават најчесто во есен по Петковден, откако ќе завршат полските работи, или во зима во мрсниците, меѓу Божик и Месни […]

„Јазичен мозаик“ – нов лингвистички труд на Васил Дрвошанов - МИА
Информации

Oбичаи и верувања

Свети Јован Рилски  – Чудотворец  Со имињата на светите маченици-пустиножители Прохор Пчињски, Гаврил Лесновски и Јоаким Осоговски редовно се врзува и името на светиот Јован Рилски, Во македонското народно творештво за овие четворица светители постојат […]

„Јазичен мозаик“ – нов лингвистички труд на Васил Дрвошанов - МИА
Информации

Од верските календари

3 август 2021  ОД КАЛЕНДАРОТ НА МПЦ Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) денеска е 21 јули. Денеска е Преподобни Симеон и Јован. Свети Симеон и Јован беа родум од Едеса. На 30-годишна возраст тргнаа на […]

„Јазичен мозаик“ – нов лингвистички труд на Васил Дрвошанов - МИА
Информации

Oбичаи и верувања

30 август 2021 Стари записи  Спомени го Господи, со гревови богатиот и слобоумен тах дијак Димитар, кој ја напиша оваа книга. Вечна (да им биде) паметта и на поп кир Никола и на неговите родители, […]

Информации

Oбичаи и верувања

29 август 2021 Неракотворна икона Христова  Црковното предание за прва икона во Христијанската црква ја смета Неракотворната икона или Неракотворниот лик на Господ Исус Христос. Неракотворна икона значи икона што не е направена со човечка […]

„Јазичен мозаик“ – нов лингвистички труд на Васил Дрвошанов - МИА
Информации

Oбичаи и верувања

28 август 2021 Успение на Пресвета Богородица (Голема Богородица) Празник на мајката на животот Именден празнуваат: Марија, Мара, Марена, Марица, Марјан, Маријана… Меѓу дванаесетте големи христијански празници спаѓа и празникот Успение на Пресвета Богородица, во […]

„Јазичен мозаик“ – нов лингвистички труд на Васил Дрвошанов - МИА
Информации

Обичаи и верувања

27 август 2021 Преданија и легенди Манастир Трескаец Манастирот Трескаец, Св. Богородица, ет напраен на една од највисоките планиње околу Прилеп, од лева страна од кај што огрева сонцето (североисток). Таа планина се викат Златоврв. […]