Информации

На денешен ден

21 јули 2019  2001.- Во Скопје умрел Крсте Црвенковски, народен херој на СФР Југославија, од Македонија. Роден бил во Прилеп, на 16 јули 1921 година. – Национален празник на Кралството Белгија. 1542.- Папата Павле Втори донесол одлука […]

Информации

На денешен ден

20 јули 2019  1304.- Во Арецо е роден Франциско Петрарка, голем лирски поет на италијанската предренесанса. Се смета за основач на модерната европска поезија. Светска славa стекна со делото „Канцониер“ – зборник од 366 сонети, канцони […]

Информации

На денешен ден

19 јули 2019  1545.- Бродот „Мери Роус“, гордост на воената флота на англискиот крал Хенри Трети, потонал во каналот Солент помеѓу јужниот брег на Англија и островот Вајт, предизвикувајќи смрт на повеќе од 700 луѓе. 1814.- Роден […]

Информации

На денешен ден

18 јули 2019 64.- Во Рим избувнал голем пожар во кој стариот град изгорел до темели. Легендата вели дека пожарот го подметнал неурамнотежениот римски император Нерон. Но, за тоа нема никакви докази во старите извори. Веднаш […]

Информации

На денешен ден

17 јули 2019  1762.- Убиен бил рускиот цар од германско потекло Петар Трети Фјодорович Романов, кој владеел само неколку месеци. Бил отруен по налог на сопругата, подоцна царицата Катарина Велика. 1790.- Во Единбург умрел Адам Смит, најпознатиот […]

Информации

На денешен ден

16 јули 2019  1723.- Роден е сер Џошуа Рејнолдс, англиски сликар, еден од најпознатите светски портретисти. Извршил големо влијание на англиското сликарство и како уметник и како основач на Уметничката академија во Лондон, чиј претседател бил […]

Информации

На денешен ден

15 јули 2019 1099.- Крстоносците во Првата крстоносна војна го зазеле Ерусалим. 1291.- Умре Рудолф Први, основачот на династијата Хабзбург. Владеел од 1273 па се до смртта во 1291 година. 1556.- Во Рим свечено била осветена грандиозната купола […]

Информации

Oбичаи и верувања

Oбичаи и верувања 14 јули 2019 Свети бесребреници Козма и Дамјан  Празник на големите господови лекари Овие големи господови лекари имаат два празника во текот на годината. Освен што нивниот спомен се празнува на 14/1 […]

Информации

На денешен ден

14 јули 2019 1789.- Граѓаните на Париз го освоиле злогласниот затвор Бастилја и ги ослободиле затворениците, со што почнала Француската буржоаска револуција. Старата феудална власт била укината и пред формалната одлука. – Национален празник на Франција. […]

Информации

На денешен ден

13 јули 2019 1762.- Умрел Џемс Бредли, англиски астроном. По Халеевата смрт бил директор на Гриничката опсерваторија. Во 1728 година ја објаснил појавата на аберацијата на светлоста и ја открил појавата на нутацијата. Роден бил во […]