Информации

На денешен ден

18 мај 2019  1800.- Умрел рускиот генералисимус Александар Васиљевич Суворов, еден од најистакнатите војсководци во 18. век, под чија команда руските трупи извојувале 57 победи. Во Советскиот Сојуз во 1942 година бил воведен орденот Суворов за […]

Информации

На денешен ден

17 мај 2019 – Светски ден на телекомуникациите. Во Париз, во 1865 година за првпат била формирана организацијата која подоцна прераснала во Меѓународен сојуз за телекомуникации. 1395.- Крали Марко, според доста сиромашните историски податоци, загинал како […]

Информации

На денешен ден

16 мај 2019  1532.- Шпанскиот освојувач Франциско Писаро со мала група војници пристигнал на северниот брег во Перу. Една година подоцна ја освоил земјата и брутално ја задушил буната на Инките на самиот почеток. 1703.- Умрел францускиот […]

Информации

На денешен ден

15 мај 2019  1571.- Татарските освојувачи ја запалиле Москва. 1767.- Џенова на Франција и го продала островот Корзика. 1773.- Роден е австрискиот канцелар кнез Метерних. Клеменс Венцел Напомук Лотар фон Метерних-Винебург како министер за надворешни работи и канцелар […]

Информации

На денешен ден

12 мај 2019 – Денеска е Светски ден на медицинските сестри. Во 1820 година е родена англиската медицинска сестра Флоренс Најтингел, втемелувач на професијата на медицинските сестри, чиј роденден се одбележува како Светски ден на […]

Информации

На денешен ден

11 мај 2019 330.- Константинопол (сегашен Истанбул) станал нова престолнина на Римското царство. Градот бил наречен Константинопол според името на царот Константин Први Велики. 1896.- Во Чаковец е роден Јосип Славенски, хрватски композитор. Во своите дела се […]

Информации

На денешен ден: Денеска е Светски ден на физичката активност

На денешен ден 10 мај 2019  – Денеска е Светски ден на физичката активност 1497.- Италијанскиот морепловец Америго Веспучи тргнал на првото патување во новиот свет. Впловил до бреговите на Хондурас и на Бразил и открил […]

Информации

На денешен ден Славниот џеновски морепловец Кристофер Колумбо, во служба на Шпанија, тргнал…

9 мај 2019 – Денеска е Ден на Европа 1502.- Славниот џеновски морепловец Кристофер Колумбо, во служба на Шпанија, тргнал на четвртото и последно патување во новиот свет. Во Шпанија се вратил во ноември 1504 […]

Информации

Светски ден на Црвениот крст и на Црвената полумесечина

На денешен ден 8 мај 2019  – Светски ден на Црвениот крст и на Црвената полумесечина 1794.- Во Париз умрел Антоан Лавоазје, француски хемичар, кој се смета за основач на модерната хемија. Прогласувајќи го законот за […]

Информации

Денеска е Ден на македонската полиција

На денешен ден 7 мај 2019  – Денеска е Ден на македонската полиција. 1755.- На иницијатива на големиот руски научник Михаил Василевич Ломоносов бил отворен Московскиот универзитет, кој првобитно имал само филозофски, правен и медицински факултет. […]