Доза Здравје

Здружението “Крводарител – Скопје” потпиша меморандум за соработка со Независниот синдикат на полицијата

На овој, навидум обичен саботен ден, се случи и склучи нешто многу важно! До вчера нашето здружение имаше безмалку 300 официјални члена, а засилени со крводарителите од збратимените крводарителски здруженија: Асоцијација, ЈСП и Дрисла стигавме […]

Доза Здравје

Болки во нозете, мускулите и нервите: Што е невропатија и како да се ослободите од неа?

Болките често знаат да предизвикаат неудобен и незгоден живот, но тие се составен дел од него и никој не може целосно да ги избегне. Невропатијата, која претставува болест на нервниот систем, се карактеризира со болки […]

Доза Здравје

Во „Аџибадем Систина“ првпат изведена операција на срце кај двегодишно дете со минимална инвазивна техника

Операција на вродена срцева мана кај дете со минимална инвазивна техника се изведе првпат на одделот за детска кардиохирургија при Клиничката болница „Аџибадем Систина“. Станува збор за двегодишно дете кое е оперирано со страничен пристап […]

Доза Здравје

Со јога против трудничките тегоби

– Сè повеќе трудници практикуваат и за кусо ги чувствуваат ефектите од јогата. При вежбањето, на пр., жените учат правилно дишење и држење на телото, и остануваат активни и подвижни низ целата блажена состојба. Како што […]

Доза Здравје

Научниците генетски го сменија имунолошкиот систем на тројца пациенти заболени од рак

– Американските научници првпат успеаја, без да предизвикаат нуспојава, генетски да го изменат имунолошкиот систем на тројца пациенти заболени од рак со помош ЦРИСПР, нова алатка што воведува револуција во биомедицински истражувања. Резултатите од првата […]

Доза Здравје

Интервју со Маја Тодоровска: Довербата на 250.000 пациенти и направени 1,5 милион анализи само лани се најдобар доказ за големината на Синлаб

  Појавата на приватната здравствена установа Адриалаб, денес Синлаб, пред речиси две децении, овозможи лабораториските услуги да станат подостапни за пациентите, но и за лекарите во земјава, особено оние во делот на примарната здравствена заштита. Оваа […]

Доза Здравје

Пепелниците полни со опушоци се опасни за здравјето

– Најновите истражувања покажуваат дека и откако ќе бидат целосно изгаснати, цигарите преку филтрите и натаму во воздухот емитуваат 14 проценти од никотинот, што го „произведува” употребената цигара. Анализата на Американската агенција а храна и лекарства […]

Доза Здравје

Најскапиот лек на светот ќе се извлекува на томбола

На родителите на децата кои страдаат од ретка мускулна болест им се даде надеж да воведат нова генска терапија минатата година – лекот „Золгенсма“ третира спинална мускулна атрофија (СМА), ретка генетска болест што предизвикува слабост […]