Документарни филмови

THE MACEDONIAN – Документарен филм кој нема да остави рамнодушен ниту еден Македонец

Неверојатно искрен и тежок документарен филм од Петро Алексовски, Македонец од Полска, чиј татко бил дете – бегалец од Егејска Македонија. Документарен филм исполнет со емоции, но и слика на геноцидот извршен врз македонското население […]

Документарни филмови

Македонскиот филм „Медена земја“ прогласен за најдобар светски документарец на „Санденс“

Со победа во три категории, македонскиот филм „Медена земја“ („Honeyland“), во режија на Љубо Стефанов и Тамара Котевска, триумфира во конкуренцијата за документарци од целиот свет на американскиот филмски фестивал „Санденс“ („Sundance“). На церемонијата, што […]

Документарни филмови

МИСИЈА ЗА СПАСУВАЊЕ ДЕЦА ВО ТАЈЛАНД НА ДИСКАВЕРИ КАНАЛОТ

Дискавери Ви ја прикажува приказната за неверојатното спасување на тајландискиот фудбалски тим која го потресе целиот свет, во документарниот филм ,,Мисија за спасување деца во Тајланд’’. Едночасовниот документарец ќе се емитува во недела ,22 јули […]

Документарни филмови

Промена на топонимите во Егејскиот дел од Македонија! (ВИДЕО)

Присилното преименување на населените места, топонимите и микротопонимите во Егејска Македонија Уште од нејзиното создавање како држава во 1830 година, официјална Грција се најде во неприлика поради многубројните негрчки, пред се` македонски називи на нејзината […]