Балкан

(ВИДЕО) “Србија: Знаци на војна” – Острата иднина на косовскиот конфликт

Косовскиот конфликт повторно се разгори. Неодамнешните превирања во спорниот регион започнаа откако беа објавени плановите за забрана на српските регистарски таблички и воведување дозволи за влез на Србите во косовскиот регион. Неодамна и Косово и […]

Документарни филмови

„Образование надвор од мрежата“ – краток документарец за пристапот до образование во време на пандемија

„Образование надвор од мрежата“ е насловен краткиот документарен филм во продукција на „Види Вака“, четврти во серијата од шест мултимедијални приказни за граѓани кои се соочуваат со некакви предизвици во време на пандемијата предизвикана од […]

Документарни филмови

(Док. филм) Конзервација и реставрација на мозаикот и мермерните елементи од Крстилницата на Епископската базилика во Стоби

Краток документарен филм кој ги прикажува процесите на конзервација и реставрација на мозаикот и мермерните елементи од Крстилницата на Епископската базилика во Стоби.  

Документарни филмови

Церемонијата за доделување Оскари чини 44 милиони долари

Овогодинешното, 92. свечено доделување на Оскарите во театарот „Долби“ во Лос Анџелес чини вкупно 44 милиони долари, се наведува на финансиската веб-страница „Волет Хуб“ (ВолтХуб), додавајќи дека на црвениот тепих биле потрошени 24.700 долари. За […]

Документарни филмови

Македонската чалгија – автентично музицирање со космополитски дух

Во 19-тиот и до средината на 20 век во нашите градови било вообичаено да се свират чалгии, а Велес, Скопје, Битола и Охрид биле центри во кои особено се изведувала оваа типично градска музика што […]

Вести

Албанците со протест ја дочекаа премиерата на документарецот “Težine lanaca 3” во Њујорк

Третиот дел од серијалот документарни фолмови “Težine lanaca 3” на Борис Малагурски премиерата во Њујорк ја започна со силно полициско обезбедување. Пред местото на одржување на премиерата на овој документарен филм протест организираше албанската дијаспора […]

Документарни филмови

Учеството на Бугарите и другите надворешни претставници во македонското национално дело

Одвојте дел од Вашето време и гледајте го овој документарен филм во три епизоди од кој ќе се запознаете со учеството на странци, вклучително и бугари, во Македонската борба за слобода, кои биле нивните цели […]