Бизнис и економија

САД поднесоа тужба за руските трговски мерки

– САД денеска поднесоа тужба против Русија во Светската трговска организација, поради руските мерки за воведување давачки на разни американски производи. САД го отпочнаа трговскиот спор со воведување на давачки за увозот на челик и алуминиум […]

Балкан

Турските фирми ќе треба да отплатат речиси 180 милијарди долари за помалу од една година

– Финансиската корпорација Џеј Пи Морган денеска соопшти дека турските компании се соочуваат со надворешен долг од 179 милијарди долари кои достасуваат за наплата до јули 2019 година, што претставува сериозен товар за економијата. Најголем […]

Бизнис и економија

Лозарите до 25 декември може да аплицираат за дополнителната субвенција за „вранецот“ и „смедеревката“

– Владата на денешната седница ја донесе Одлуката за воведување нова дополнителна субвенција од еден денар за килограм предадено грозје „смедеревка“ и „вранец“. Лозарите за средства ќе можат да конкурираат до 25 декември 2018 година. Во […]

Бизнис и економија

ЕВН ќе биде надлежна за приклучување нови корисници и по либерализацијата на пазарот на струја

– ЕВН електродистрибуција и по целосната либерализација на пазарот на електрична енергија по 1 јануари идната година ќе продолжи да биде надлежна за приклучување нови корисници на дистрибутивната мрежа. – Во овој момент ЕВН електродистрибуција […]

Бизнис и економија

Ќе се редефинира категоријата ранливи потрошувачи на електрична енергија

– Регулаторната комисија за енергетика (РКЕ) во соработка со Владата и министествата за труд и социјална политика  и за економија во наредниот период ќе треба да ја редефинира категоријата ранливи потрошувачи на електрична енергија. Ним, […]

Бизнис и економија

Легитимациите за тезгаџиите во функција од 2019 година

– Тезгаџиите ги поздравуват најновите подзаконски акти за регулирање на зелените пазари, но сметаат дека тие ќе бидат поволни за нив само ако вкупните давачки останат максимум 2.000 денари, како што е сега предвидено. Повеќето тезгаџии […]

Бизнис и економија

Една милијарда евра акумулирани во двете пензиски друштва од вториот столб

– Околу 500 илјади членови имаат двете пензиски друштва во вториот столб од задолжително капитално финансираното пензиско осигурување. Вкупните средства кои во овие две пензиски друштва се акумулирани од нивното формирање досега изнесуваат околу една милијарда […]

Бизнис и економија

РКЕ ги носи правилата за снабдување со електрична енергија, со важност по 1 јануари

– Регулаторната комисија за енергетика (РКЕ) до 5 септември треба да ги донесе правилата за снабдување со електрична енергија што ќе важат од 1 јануари идната година, односно по целосната либерализација на пазарот. – Во […]

Бизнис и економија

Гејтс ќе донира 460 милиони долари за локални училишта во САД

– Фондацијата на основачот на Мајкрософт, Бил Гејтс ќе донира 460 милиони долари за програми кои во наредните пет години ќе им помогнат на сиромашните и маргинализирани ученици да се запишат на колеџ во САД. „Бил […]

Бизнис и економија

Земјоделците од Кумановско аплицирале за системот капка по капка

– Десестина земјодлеци од поширокиот кумановски регион аплицирале на огласот што го објави Агенцијата за финансиска поддршка на земјоделство и рурален развој за системот капка по капка, конструкција на бунари и други зафати на површинска вода […]