Вториот по големина холдинг за образование во Бразил продаде подружница за 179 милиони долари


Бразилскиот холдинг за образование Anima Holding постигна договор за продажба на 25% од својата подружница за медицинско образование Inspirali, на инвестицискиот фонд ДНК Капитал фокусиран на здравјето.

 

 

Цената која ја постигна изнесува 1 милијарда реали (179 милиони американски долари), се вели во извештајот поднесен до комизијата за хартии од вредност.

Инспирали, според Анима, е втората по големина компанија за медицинско образование во Бразил, со близу 10.000 студенти распространети низ целата земја.

Единицата објави нето приход од 436,6 милиони реали во првите девет месеци од 2021 година, соопшти Анима.

ДНК Капитал има инвестиции во повеќе од 20 фирми, вклучително и ДАСА, голема компанија за медицинска дијагностика во Бразил.