Visa ги надмина проценките за профит за патувања и направи бум со онлајн трошењеript>

Кварталниот профит на Visa Inc ги надмина очекувањата на Волстрит, бидејќи закрепнувањето на патувањата и подобрувањето на глобалната економска слика доведоа до раст на обемот на најголемиот процесор за плаќање во светот.


 

Но, прекуграничното патување сè уште е далеку под нивото пред пандемијата, велат од Виза, при што регионите како што е Азиско-пацификот остануваат затворени.

„Нашиот бизнис е на пат за опоравување во последните три до четири квартали. Сепак, сè уште не сме се вратиле во нормала на глобално ниво“, им рече главниот финансиски директор Васант Прабху на аналитичарите на повик.

Нето приходот на Visa порасна на 1,65 долари по акција од класа А за четвртиот квартал кој заврши на 30 септември, надминувајќи ја проценката на аналитичарите од 1,54 долари по акција, според податоците на Refinitiv.

Во Соединетите Држави, повторното отворање на економиите поттикна широка побарувачка за патување и пазарење од потрошувачите заглавени во затворени простории повеќе од 18 месеци. Патувањето од САД до Мексико остана стабилно, соопшти Виза.

Компанијата прогнозираше раст на нето-приходите за првиот квартал за фискалната 2022 година, додека вкупниот прекуграничен обем во пријавениот квартал се зголеми за 38% на константна доларска основа во однос на претходната година.

Зборувајќи за претпоставките за внатрешно планирање, Visa рече дека претпоставува закрепнувањето на прекуграничните патувања ќе продолжи до фискалната 2022 година и ќе достигне високо ниво до летото 2023 година.

Вкупниот обем на плаќања се зголеми за 17% на константна основа во долари во однос на претходната година, додека бројот на трансакции обработени од Visa се зголеми за 21% на 45,3 милијарди.