Турските државни банки ќе ја следат Централната банка: Се очекува да ги намалат стапките


Турските државни банки се очекува да ги намалат трошоците на заемите за околу 200 базични поени денес.

 

 

Трите големи јавни заемодавачи Ziraat Bank, Halkbank и Vakif Bank се очекува да ги намалат стапките на корпоративните, индивидуалните, хипотекарните и другите заеми, изјавија трите банкарски извори за Ројтерс, зборувајќи под услов да останат анонимни.

Џемил Ертем, главен советник на турското претседателство и член на одборот на банката Вакиф, на Твитер објави дека државните банки ги намалиле стапките на заемите до основната стапка на централната банка.

Олеснувањето на политиката од страна на централната банка обично предизвикува пониски стапки за заемопримачите, стимулирајќи ја економската активност. Но, големината на минатонеделното намалување на стапката на 16% ги шокираше пазарите и беше двојно поостра од најсуровите проценки.

Тоа ја доведе лирата на рекордно ниско ниво во однос на доларот и ги зголеми референтните приноси, вклучително и скок на 10-годишната државна обврзница на Турција на 20,53%.

Додека големите државни банки се очекува да ја следат Централната банка, реакцијата на пазарот минатата недела сугерира дека доделувањето поевтини заеми ќе биде скапо за нив. И иако наглиот пад на стапките може да им помогне на некои претпријатија и потрошувачи, многу аналитичари велат дека тој исто така може да ја влоши зголемената инфлација на лирата, што наскоро може да ја натера централната банка да го смени курсот и повторно да порасне.

Владиниот фонд за богатство на Турција веднаш не коментираше за намалувањето на трошоците за задолжување од страна на банките. Таа е целосно сопственик на Зираат банка, 75 отсто од Халкбанк и 36 отсто од Вакиф банка, покажуваат јавните податоци.

Многу аналитичари велат дека кредибилитетот на централната банка е нарушен со јавно изнесените повици на турскиот претседател Таип Ердоган за пониски стапки со цел да се поттикнат кредитите и извозот, покрај тоа што инфлацијата изнесуваше близу 20 отсто минатиот месец.

Гувернерот Сахап Кавчиоглу јавно изјави дека турската централна банка самостојно ја поставува политиката. Минатата недела банката рече дека ги намалила стапките делумно затоа што притисокот на инфлацијата е привремен.

Државните банки агресивно го проширија кредитот минатата година за да ги олеснат последиците од пандемијата.

Но, некои приватни заемодавачи велат дека се колебаат со оглед на ризиците од поттикнување на економијата што се очекува да порасне од речиси 10% оваа година, како и можните неплаќања на девизниот долг на компаниите.

Главниот извршен директор на заемодавачот Исбанк (ISCTR.IS) Хакан Аран, во телевизиско интервју рече дека трошоците за кредити нема да се намалат доколку најпрво не се намали инфлацијата.

Податоците на Централната банка покажуваат дека просечните стапки на овие заеми се задржале близу 20% оваа година, иако тоа е помеѓу 17,5% и 18% кај државните банки.

Намалувањето на стапката во четвртокот беше второ од страна на централната банка во два месеци, по намалувањето за 100 базични поени во септември. Олабавувањето на политиката доведе до пад на лирата за 13% во однос на доларот од почетокот на септември, за да го достигне најниското ниво на историјата од 9,75 во почетокот на трговијата во понеделникот.

Ерих Ариспе, виш директор на Fitch Ratings кој ја покрива Турција, изјави  дека скокот на пазарните приноси по намалувањето на стапкатапокажува дека „перцепциите за ризик играат улога во условите за финансирање“ за Турција.