TOW#467 – Менување на животната метафора


„Tip of the Week“ се авторски текстови што се објавуваат секој четврток и обработуваат теми од секојдневниот живот коишто помогат да го подобрите вашето лично и професионално работење.Коментарите за совети, можете да ги пишувате на: www.facebook.com/tipoftheweekPriracnik Како сублимат на првите 100 совети издадени се единствените прирачници за личен и професионален развој.

Вчера ми се случи една ситуација која може да ја наречам и проблем, но избегнувам така да ја наречам, бидејќи кога нешто ќе означам како проблем, е тогаш сум во вистинска неволја. Едноставно кога ќе кажам дека имам проблем, чувствувам како на главата да ми се навалил оној најголемиот облак од кој се спрема град, а не дожд.

А од одамна имам научено дека можеме да влијаеме врз нашите чувства, така што ќе ги одбираме зборовите кои ги користиме; така јас одамна престанав проблемите да ги нарекувам проблеми, па сега ги викам предизвици.  Или, ако се малку поголеми, и ако не можам да предвидам како веднаш да ги решам, туку ми треба некое време над нив да кукам и да плачам, тогаш ги викам „срањце“. Да, баш така😀

Воглавно, вчера ми се случи едно „срањце“, и си го имав својот ритуал во кој кукав и плачев, и во тој хаос во главата ми текнува како ми здосади тоа што во животот постојано наидувам на препреки и предизвици ─ ама, пак, и нормално е, бидејќи во видеоигрите секогаш наидуваш на препреки, и губиш животи и стамина додека не научиш како да пројдеш некое ниво.

И тука, по главата, ме мавна сознанието дека веќе долго, веројатно откако првпат слушнав за нив и изиграв една, животот го набљудувам како една видеоигра. Тоа е мојата животна метафора; и на некој начин ми е едноставно нормално да се враќам наназад или постојано да се обидувам да прескокнам некоја бездна…

И знаете што е тука проблемот? Јас, всушност, не сакам и не играм видеоигри. Така, вчера си помислив ─ како е можно, мојата животна метафора дополнително да ме оптоварува во животот? Ако не сакам да играм игри, и не уживам во тоа, а животот го нарекувам игра, дали е можно на својата потсвест да ѝ испраќам порака дека не уживам во овој живот, и дека често се откажувам, бидејќи едноставно немам сила да пронајдам премин за следното ниво?

Можно е. Сѐ уште немам докази, но чувствувам дека е така.

Затоа, вчерашниот ден го посветив на изнаоѓање свои нови животни метафори; такви некои со кои ќе можам да се идентификувам, такви некои кои ќе ми бидат мотивирачки. И најдов, три.

ПрваЖивотот е градина

Во таа градина имам(е) различни растенија, трева, овошки, плодови ─ врски, односи, работи, луѓе ─ кои успеваат и цветаат онолку колку што ќе им се посветиме и колку што ќе ги негуваме. Понекогаш на градината ѝ треба кроење, понекогаш плевење на троскотот (лоши врски, односи, работи), но кога внимателно и со љубов се грижиме за неа, таа раѓа и цвета и разлистува, и имаме можност да уживаме во нејзините плодови, и кислородот кој ни го создава.

Втора Животот е пат

И патувањето е неговата цел, не некоја одредена дестинација. И како и секој пат, тој може да биде правец со добра улица. Но, исто така, може да има возвишенија, нагорнини, дупки на патот, клисури и бездни, и неочекувани тунели. Многу често фантастичните изненадувања и откритија се баш таму каде што не ги очекуваме, и кои и не би ги виделе да не е улицата што сме ја избрале.

И третатаЖивотот е како ЕКГ

Одамна во некое интервју, ова го слушнав од актерот Љубо Тадиќ. Го спореди животот со ЕКГ и рече: „Животот не смее да биде рамна линија. Мора да има успеси и падови, бидејќи кога линијата е рамна, тогаш си мртов“.

Така, ги запишав сите три метафори во моите два дневника, и еве, просто посакав да ги споделам и тука со вас, бидејќи можеби некој ќе препознае дека неговата животна метафора му создава оптоварување и ќе посака да ја смени. На пример, доколку животот го гледате како некаква битка или трка, и постојано се натпреварувате и се борите, верувам дека тоа може да е многу исцрпувачки.

 

Со успех во промените,

Хана Казазович, Босна и Херцеговина
https://cyberbosanka.me/


Вести

Потврден прв случај на корона вирус во земјава

Потврден е првиот случај на заболен од коронавирус во земјава. Станува збор за пациентка, родена 1970 година од Скопје, која одреден период престојувала во Италија. Ова го соопшти денеска министерот за здравство Венко Филипче, на […]

Вести

ДИК го усвои регистарот на медиуми за претстојните избори

Државната изборна комисија на денешната седница го усвои регистарот на медиуми кои ќе имаат право на претставување на политички партии на претстојните избори. Комплетна документација доставиле 41 телевизија, 48 радија, 12 печатени медиуми и повеќе […]

Вести

ДИК: Граѓаните да извршат увид во Избирачкиот список до 11 март

Јавниот повик за проверка на податоците од Избирачкиот список е отворен и граѓаните ќе може да вршат увид до 11 март, информираат од Државната изборна комисија. Барањата за упис или измени на Избирачкиот список граѓаните […]