TOW#457 – Надвор од работните задачи

„Tip of the Week“ се авторски текстови што се објавуваат секој четврток и обработуваат теми од секојдневниот живот коишто помогат да го подобрите вашето лично и професионално работење.Коментарите за совети, можете да ги пишувате на: www.facebook.com/tipoftheweekPriracnik Како сублимат на првите 100 совети издадени се единствените прирачници за личен и професионален развој.

 

Креирање на работно место и работни задачи за одредено место, не е лесна работа. Секој работодавец сака повеќе од тоа, а секој вработен сака тоа што се бара.

 

Но, ако работите во просторија со повеќе луѓе или во тим или во работна заедница, а сте индивидуалец, секогаш има некои работи кои можеби и не се напишани, но се потребни од секого. Најмногу од вработените.

 

Некои од работите кои никогаш нема да бидат напишани во вашите работни задачи, а е убаво да ги дадете во новата или веќе постоечка работна средина се:

  • Грижа – грижете се за вашето работно место и околината, како што се грижите дома. Како се однесувате дома, така сте и на работното место! Тука спаѓаат и финансиите, кои иако можеби не се директно ваши, сепак имаат влијание и врз вашиот буџет.
  • Помош – бидете несебични во давањето помош за потребите на колегите, која не треба да биде само декларативна. Секогаш на секого може да му се помогне.
  • Енергија – секогаш внесувајте нова енергија во околината, посебно ако сте новодојдени, но и немојте да ја негодувате новата енергија од новите луѓе.
  • Однесување – однесувајте се со луѓето околу вас, како што сакате вие да се однесуваат со вас.
  • Љубопитност – бидете љубопитни и истражувајте. Бидете љубопитни за вашата работа, но и за работата на вашите колеги. Така ќе ги проширите видиците за нови можности.
  • Проактивности – колку и да сте човек кој дава нови идеи и размислувања, бидете повеќе од тоа, но и поттикнувајте ги вашите колеги да го прават истото.
  • Организација – внесувајте новини во вашата организација на работното место и позиција, но и поттикнувајте ги колегите околу вас за подобрување на тимската работа.
  • Атмосфера – поттикнувајте пријатна работна атмосфера во средината. Внесувајте нова енергија, смеење, но ако не сте човек од смеење, барем немојте да го уништувате туѓото смеење.
  • Прашања – прашувајте цело време, но немојте да ги повторувате истите прашања, само затоа што така треба.

 

Ете, гледате, има безброј работи кои не можат да бидат пишани во вашите работни задачи, но се очекуваат од вас. Едно е најважно, немојте уште од првиот ден да ве прифатат како човек којшто негодува, уништува забава и не се прилагодува во новата средина. Менувајте се и адаптирајте се!

 

Со успех во промените,

 

@kalin.babusku


Бизнис

Фондот за Западен Балкан додели грантови за 24 проекти

Секретаријатот на Фондот за Западен Балкан во Тирана ја одржа дводневната партнерска работилница и церемонијата за доделување на грантови од 24-те победнички проекти од вториот повик на ВБФ. На настанот присуствуваа високи претставници од министерства за […]

Вести

Протест на жителите на Гази Баба против преселбата на Центарот за зависности во нивната населба

Жителите на Гази Баба денеска одржаа протест против најавата за дислокација на Центарот за одвикнување од зависности од Општина Кисела Вода во простории на поранешната фабрика „Металски завод – Тито“, во населбата Маџари. Учесниците на […]

Вести

Марш за Денот на параплегијата и дистрофијата во Скопје

Денот на параплегијата и дистрофијата денеска беше одбележан со марш организиран од Националниот сојуз на лица со попреченост „Мобилност“, под слоганот „Силата не е во чекорењето, силата е во издржливоста!” Неколку години по ред, секцијата […]