Топ 5 бизнис книги што секој претприемач мора да ги прочитаПоетски награден конкурс по повод ослободувањето на Берово - МИА

Претприемништвото во најтесна смисла може да се дефинира како процес на започнување и водење бизнис, меѓутоа, за целосно разбирање на овој поим, потребно е да се фокусираме на луѓе чија психологија е извор на самото претприемништво.


 

Терминот „претприемач“ не е поврзан со одредена професија, но може да се каже дека значи личност која што има потреба да го менува и подобрува светот околу него, да ги решава проблемите и да ги задоволува потребите на пазарот. Од оваа перспектива, може да се заклучи дека претприемачите, покрај визијата, упорноста и организациските вештини, имаат потреба и од знаење кое, покрај стручната економска литература, може да се најде и во книгите што содржат искуства и совети на некои од најуспешните претприемачи во историјата.

Подолу се пет книги што секој претприемач мора да ги прочита:

1. Големи совети за мал бизнис (Фредерик Џејкоб) – авторот го нагласува маркетингот како најважен фактор за опстанок и успех на малите бизниси и објаснува како да се применат одредени маркетинг техники во различни околности на пазарот.

2. Водич за дигитална трансформација (Дејвид Л. Роџерс) – прирачник за примена на дигитални алатки во деловното работење на мали и средни претпријатија напишан од еден од водечките светски експерти во областа на дигиталните деловни стратегии.

3. Како да се направи деловен план (Линда А. Сир) – книга во која се разработени сите најважни елементи за изработка на бизнис план, од дефинирање на целниот пазар до идентификување на конкуренцијата и проценка на ризик.

4. Каизен: Клучот за успехот во јапонскиот бизнис (Масаки Имаи) – објаснување на познатата јапонска филозофија за управување, одговорна за успехот на голем број водечки компании и применлива во која било организација, без оглед на големината и активноста.

5. Начин за стартап (Ерик Рис) – авторот, врз основа на долгогодишно искуство во работата со гиганти како Амазон и AirBnB, дефинира систем на претприемничко управување за сите компании со цел да се постигне долгорочен раст и да се зголеми профитот, според Наша мрежа.