TOW#509 – Поздравување   


„Tip of the Week“ се авторски текстови што се објавуваат секој четврток и обработуваат теми од секојдневниот живот коишто помогат да го подобрите вашето лично и професионално работење. Коментарите за совети, можете да ги пишувате на: www.facebook.com/tipoftheweekPriracnik Како сублимат на првите 100 совети издадени се единствените прирачници за личен и професионален развојОдамна сакав да напишам нешто на оваа тематика, но сега бев инспириран откако пред некој ден, во едно друштво, се дискутираше токму за оваа тема. Имено, се работи за тоа дека веќе толку сме сите отуѓени едни од други, затворени во своите светови, секој си го брка својот пат, сите со дигнати глави, што веќе никој ниту на улица со комшиите не се поздравува.

Муабетот ни беше дека порано, комшиите не ни тропаа на врата туку само си влегуваа кај нас дома. Мајките си имаа специјално време во денот кога си се собираа кај комшиките и си пиеја кафе и муабетеа. Дури веќе ни ајвар не се прави како порано. Кога луѓето ќе се собереа кај некој од комшиите и заеднички правеа зимница за сите фамилии, со дружба по цели денови и ноќи.

Но, ајде можеби и многу барам кога зборувам за некоја комшиска дружба, социјализација и меѓусебно помагање. Она што е најлошо во моментов е дека веќе нема никакво почитување, а не се ни поздравуваме кога ќе се видиме со комшиите во маало. Можам да забележам и дека кога ќе се сретнеме на улица, дури и со главите вртиме на друга страна (или сега најмодерно, гледаме во телефоните). А најстрашно е дека и помладите толку станаа диви, што не почитуваат ниту постари ниту ништо. Во наше време, не можеше а да не го поздравиме некој постар комшија, чичко, тетка, дедо или баба.

Кога бев во Америка во 90’те (како средношколец), ми беше многу интересно дека не само во соседството, туку и каде било на улица, кога ќе сретнеш некој по пат, и ќе направиш контакт со очи, сите те поздравуваа (една искрена насмевка и кратко „здраво”). Воопшто не го познаваш човекот, прв пат го гледаш, но кога ќе ти се насмее и ќе те поздрави, сепак убаво ти доаѓа.