Тесла ќе инвестира 188 милиони долари за да го прошири капацитетот на фабриката во Шангај


Tesla Inc планира да инвестира до 1,2 милијарди јуани (187,91 милиони долари) за да го прошири производствениот капацитет во својата фабрика во Шангај што ќе и овозможи да вработи уште 4.000 луѓе на локацијата, објави државниот весник Пекинг Дејли.


 

Весникот ја припиша информацијата на владината платформа на Шангај за откривање информации за животната средина на компаниите.

Поднесокот покажа дека проширувањето ќе овозможи на Тесла да додаде 4.000 вработени, со што бројот на луѓе во фабриката кои може да ги вработи ќе изнесуваат 19.000. Нема да има промена на моделите што фабриката моментално ги произведува, се вели во соопштението.

Фабриката на Tesla во Шангај беше дизајнирана да произведува до 500.000 автомобили годишно и сега има капацитет да произведува возила Model 3 и Model Y со брзина од 450.000 вкупни единици годишно.

Минатиот месец Тесла соопшти дека изградил истражувачки центар и посебен центар за податоци во Шангај за локално складирање на податоци.

Во моментов испорачува модел 3 од Кина во Европа, каде што гради фабрика во Германија. Во октомври продаде 54.391 возила произведени во Кина, вклучително и 40.666 за извоз, покажаа податоците на кинеската асоцијација за патнички автомобили.

Фабриката во Шангај е во целосна сопственост на Тесла и претставува првата и единствена фабрика за странски патнички автомобили во Кина, ослободена од управување со заедничко вложување.