Светска банка поддржува користење на замрзнати средства за помош во Авганистан од 280 милиони долари


Одборот на Светска банка го поддржа трансферот на 280 милиони долари од замрзнатиот фонд на две хуманитарни агенции за да помогне на Авганистан да се справи со хуманитарната криза по повлекувањето на САД.


 

Вкупно 31 донатор на Фондот за реконструкција на Авганистан (АРТФ) кој е администриран од Светска банка мора да го одобрат трансферот пред средствата да се слеат кон Светската програма за храна и УНИЦЕФ.

Главно 39 милиони жители на Авганистан се соочуваат со кратерска економија, зима на недостиг на храна и растечка сиромаштија три месеци откако Талибанците ја презедоа власта додека последните американски војници се повлекоа од 20-годишната војна.

Авганистанските експерти рекоа дека помошта ќе помогне, но остануваат големи прашања, вклучително и како да се донесат средства во Авганистан без да се изложат финансиските институции вклучени на санкциите на САД.

Додека американското Министерство за финансии достави „утешни писма“ со кои ги уверува банките дека можат да обработат хуманитарни трансакции, загриженоста за американските санкции продолжува да го спречува преминувањето дури и на основните резерви, вклучително и храна и лекови.

Секоја одлука за пренасочување на парите од АРТФ бара одобрение од сите нејзини донатори, од кои САД беа најголеми.

Белата куќа и Министерството за финансии немаа моментален коментар за одобрувањето на одборот на Светска банка за трансфер на средствата за Светската програма за храна и УНИЦЕФ.

Портпаролот на Светска банка потврди дека одборот на банката разговарал за ова прашање и дека донаторите требало да се сретнат во петок.

Одборот „разговараше за пристапот за трансфер на средства од ARTF на агенциите за хуманитарна помош со присуство и логистика на теренот за да се овозможи основна хуманитарна поддршка директно на луѓето во земјата“, рече портпаролот. „Управувачкиот комитет на донаторите на ARTF треба да се состане на 3 декември за да ги разгледа трансферите од фондот“.