Сосиете Женерал ќе исплати 1,34 милијарди долари ссо одлука на судот


Американското Министерство за правда го заврши кривичното дело против Societe Generale поврзано со прекршување на американските санкции, откако француската банка се согласи да плати 1,34 милијарди долари и ги исполни условите од тригодишниот договор за одложено гонење.


 

Сосиете Женерал се согласи на исплатата во ноември 2018 година за да ги реши федералните и њујоршките тврдења дека од 2003 до 2013 година работела милијарди долари трансакции, за страните поврзани со земји кои подлежат на ембарго или санкции, вклучувајќи ги Куба, Иран, Либија и Судан.

Американскиот окружен судија Кевин Кастел во Менхетен потпиша наредба со која Министерството за правда соопшти дека „сега нема да продолжи со гонење“ на Сосиете Женерал бидејќи банката го испочитувала својот тригодишен договор.

Сосиете Женерал постигна посебен договор во тоа време да плати 95 милиони долари за да ги реши тврдењата на регулаторот во Њујорк дека ги прекршил прописите за спречување на перење пари.

Банката во тоа време ги призна и жали за недостатоците утврдени во нејзините порамнувања и рече дека соработувала со властите за нивно решавање.

Исплатата на Сосиете Женерал од 1,34 милијарди долари беше втора по големина против банка за кршење на американските санкции.

Најголемата исплата беше 8,9 милијарди долари од француската BNP Paribas во 2015 година.

Договорите за одложено гонење понекогаш се гледаат како форма на условна казна што им дозволува на компаниите да избегнат кривични пријави доколку ги почитуваат условите.