Шпанската електроенергетска компанија „Ендеса“ ќе потроши 34,8 милијарди долари до 2030 година за зелена енергија


Енергетската компанија Endesa соопшти дека ќе потроши 31 милијарда евра (35 милијарди американски долари) во Шпанија и Португалија до 2030 година, најмногу од нив на мрежи и зелена енергија.


 

Најголемата европска комунална компанија, италијанската Enel вети дека ќе инвестира 70 милијарди евра за речиси тројно да го зголеми капацитетот за производство на обновлива енергија што директно го поседува на 129 гигавати (GW) до 2030 година, еден од најголемите зелени буџети меѓу европските комунални претпријатија, кои се под притисок да се борат против глобалното затоплување.

Нејзината ибериска единица има за цел да го зголеми капацитетот за обновлива енергија на околу 24 GW во 2030 година од 7,8 GW во 2020 година. Ова ќе потрае 40% од долгорочната инвестициска цел, а уште 40% ќе одат на зајакнување на електричните мрежи за да им помогнат да се справат со поинтермитентна природа на обновливата енергија.

Краткорочно, Ендеса вети дека ќе потроши 7,5 милијарди евра во 2022-2024 година, што е помалку од 7,9 милијарди евра што ги намени за периодот 2021-2023 година, иако целта до 2030 година е зголемена за речиси една четвртина.

Овој краткорочен буџет не вклучува проекти поврзани со фондот на Европската унија од 750 милијарди евра за поддршка на закрепнувањето на блокот од економскиот пад.

Главниот извршен директор на Ендеса, Хозе Богас, рече дека фирмата ги претставила плановите за проекти во вредност од 23 милијарди евра за кои верува дека ќе бидат прифатливи за фондовите на ЕУ, но дека чека шпанската влада да воспостави механизам за нивна дистрибуција.

Endesa рече дека очекува заработката пред камата, данок и амортизација да биде во голема мера во согласност со минатата година од 4 милијарди евра и да се зголеми на 4,7 милијарди евра во 2024 година.

Планот на Енел да се откаже од гасот до 2040 година ќе бара од Ендеса да престане да го продава горивото на своите речиси 1,7 милиони клиенти на гас дотогаш.

Endesa, исто така, моментално работи околу 3,8 GW гасни постројки со комбиниран циклус помеѓу Шпанија и Португалија.