САД за производтсво на метан и гас во Колорадо



ript>

Telluride, Colorado USA - Summer View Telluride - View of town and mountains.

Се очекува американските регулатори за животна средина да ги засноваат новите правила за контрола на емисиите на метан од операциите на нафта и гас на водечките национални политики, на државата која седум години го намалува моќниот стакленички гас – Колорадо.


 

Предлогот, кој ќе биде објавен само неколку дена пред почетокот на конференцијата на Обединетите нации за глобалното затоплување во Глазгов, е клучен столб на пошироката акција на администрацијата на Бајден против климатските промени.

Додека фирмите од големите држави производители како Тексас и Северна Дакота се подготвуваат за голем број нови барања, за компаниите во Колорадо построгите владини правила околу емисиите на метан се вообичаени.

Државата има силни еколошки амбиции и голема индустрија за нафта и гас. Прво ги воведе регулативите за метан на државно ниво во 2014 година и постепено ги прошири тие барања во напорите за намалување на емисиите на метан, за повеќе од половина од нивото од 2005 година до 2030 година.

„Регулативите во Колорадо се најтешките на планетата“, рече Ден Хејли, претседател на Здружението за нафта и гас во Колорадо, додавајќи дека правилата се создадени со индустриски придонес.

Метанот гас што протекува од инфраструктурата за нафта и гас, сточарството и депониите, е втората најголема причина за климатски промени по јаглерод диоксидот. Има поголем потенцијал за заробување топлина од CO2, но побрзо се распаѓа во атмосферата, така што брзото намалување на емисиите на метан може да има големо влијание врз намалувањето на стакленички гасови.

Соединетите држави и Европската унија минатиот месец започнаа напори на дваесетина земји да ги намалат емисиите на метан за 30% во текот на следната деценија

Сегашните федерални правила ги ограничуваат емисиите на метан од нови извори, оставајќи ги постојните операции нерегулирани во државите кои немаат свои стандарди.

Правилата на Колорадо бараат од нафтените и гасните компании да пронајдат и поправат истекување на метан и да инсталираат технологии за ограничување или спречување на емисиите при постојните операции. Од 2019 година, бара полугодишно откривање на истекување, контрола на резервоарот и стандарди за изведба за пренос. Правилата кои важат и за ниско-производствените или таканаречените маргинални бунари, исто така забрануваат рутинско палење на метан и бараат инсталирање вентили кои ги намалуваат емисиите.

Производството на нафта во Колорадо се зголеми за 57% помеѓу 2015 и 2019 година, како резултат на порастот на техниките за хоризонтално дупчење што го засноваа бумот на американскиот гас пред да се лизне во 2020 година на почетокот на пандемијата на Коронавирус, според податоците на Управата за енергетски информации на САД.

Растот на емисиите на метан го заостанува зголемувањето на производството, искачувајќи се за 9% во периодот 2015 до 2019 година.

„Забележително е дека емисиите во Колорадо останаа прилично стабилни и покрај зголемувањето на производството на нафта и природен гас“, рече портпаролот на Одделот за јавно здравје и животна средина во Колорадо, Ендрју Баре. Тој додаде дека бројките за 2019 година не ги одразуваат очекуваните намалувања на емисиите од дополнителните политики што државата ги креираше оттогаш.

„Од 2014 година се чувствуваме како да сме ангажирани во речиси континуирано донесување правила“, рече Гари Кауфман, директор на Одделот за контрола на загадувањето на воздухот на CDPHE.

ЕПА испита голем број државни програми и разговараше со државните регулатори, вклучувајќи го и Колорадо додека ги оценуваше новите правила за метан, според портпаролот на ЕПА, Ник Конгер.

Некои бушачи во Колорадо ја прифатија можноста да го продаваат она што го наплаќаат како природен гас, со помала емисија на потрошувачи кои сакаат да ги поддржат своите еколошки акредитиви.

„Да се ​​биде оператор во Колорадо навистина ни даде огромна предност во однос на остатокот од Соединетите држави во однос на квалитетот на животната средина на нашите операции“, вели Брајан Кејн, потпретседател за владини работи за Extraction Oil and Gas Inc (XOG) со седиште во Денвер.

Неговата компанија, која лани произведуваше просечно 88.907 барели нафтен еквивалент дневно се спојува со уште две за да ја формира Civitas Resources Inc и да се фокусира на дупчење со помали емисии во басенот Денвер-Јулсбург во Колорадо.

Џон Голдстајн од зелената групација Environmental Defense Fund вели дека производството во државата се зголемува од 2014 година „ја покажува заблудата во митот за нафтената и гасната индустрија за силните, сеопфатни правила за метан што ја ставаат индустријата надвор од бизнисот“.