САД не ја губи контролата врз инфлацијата: Тврди министерката за финансии Јеленript>

Американската министерка за финансии Џенет Јелен рече дека Соединетите држави не ја губат контролата врз инфлацијата и очекува нивото на инфлација да се врати во нормала до втората половина на следната година.


 

„Мислам дека нема да ја изгубиме контролата над инфлацијата“, изјави Јелен за BBC.

„На 12-месечна основа, стапката на инфлација ќе остане висока во следната година поради она што веќе се случи. Но, очекувам подобрување од втората половина на следната година“.

Проблемите во синџирот на снабдување ги попречија Соединетите држави и другите земји, бидејќи економското повторно отворање поттикна пораст на побарувачката.

„Како што напредуваме во врска со пандемијата, очекувам овие тесни грла да се смират. Американците ќе се вратат на работната сила како што ќе се подобрат условите“, рече таа.

Федералните резерви ветија дека ќе ја задржат својата референтна каматна стапка преку ноќ на сегашното ниво речиси нула, додека економијата не се врати на целосна вработеност и инфлацијата не ја достигне целта на Централната банка од 2%.