Рециклирање стари возила и опрема: Рено генерира милијарда евра


Renault соопшти дека неговиот бизнис со рециклирање кој допрва ќе започне, може да генерира дополнителни една милијарда евра (1,13 милијарди долари) приход до крајот на деценијата.

 

 

„Овие активности ќе генерираат 200 милиони евра промет од 2025 година“, изјави главниот извршен директор на Renault, Лука де Мео за новинарите.

Компанијата, поранешна фабрика за производство на автомобили во градот Флин, во близина на Париз, ја пренаменува за рециклирање и реконструкција на користените возила и компоненти.

Реинвенцијата на локацијата, која ќе продолжи да ги склопува електричните модели Zoe и Nissan Micra неколку години, беше еден од основните елементи на планот за реструктуирање на Renault за 2020 година, со кој францускиот производител на автомобили има за цел да ја зголеми профитабилноста.