Растечки тренд на производствената активност во Кина


Производствената активност во Кина се зголеми во ноември, откако ефектите од недостигот на енергија и стабилизирана цена на стоки беа ублажени, пишува Фајненшл тајмс.


 

Официјалниот индекс на менаџери за јавни набавки во производството изнесува 50,1 за ноември. Во последниве месеци, втората светска економија беше потресена поради падот на секторот за сопственост и недостигот на енергија, што во ноември почнува да дејствува на фактот дека Пекинг одлучи да ги ублажи мерките за контрола на цените на горивото.

Фјучерсите на термални извори со јаглен беа тргувани на берзата Женгжу по цена од 1.040 јуани (163 долари), што беше намалено во споредба со 2.301, колку тие вредеа минатиот месец. Стабилизацијата на цените беше поддржана за ублажување на недостатокот на електрична енергија, која имаше удел во фактот дека производството PMI индексот беше на најниско ниво од февруари минатата година.

Кинеските регулатори, исто така го омекнаа притисокот врз компанијата ангажирани во недвижности кои прават кредитни објекти и овозможувајќи поголем број на обврзници во изминатите два месеци. Последните релјефи наменети за градежната индустрија доведоа до раст на непродуктивниот PMI на индексот за 3,9 отсто. Сепак, аналитичарите предупредуваат дека Кина е пред големите економски предизвици.

Главниот економист за Кина во инвестициската банка Барклис Џијан Чанг (Jian Chang) рече дека договорот за набавка на имот, политиката фокусирана на елиминацијата на вирусот и притисокот за исполнување на климатските цели и следната година ќе бидат пречки.

Официјалните податоци нагласуваат големи претпријатија во државна сопственост. Големите и средните производители го следат растот на активностите, но ова не е случај во малите бизниси. Индексот на ПМИ во ноември во производниот сектор се зголеми за 7,4 отсто.

Индустриското производство на Јужна Кореја во октомври падна со најбрзо темпо за речиси една година и пол поради нарушувања во глобалниот синџир на снабдување, што ги погоди фабриките низ целата држава.

Министерот за финансии на Јужна Кореја Хонг Нам-Ки предупреди дека новата варијанта на вирусот Омирокон може да ги влоши проблемите во синџирите на снабдување.