Прв пат Јапонија имаше нумеричка цел за зголемување на платите за 3%, која нема да ја исполни во 2022


Претставник на јапонската влада ги демантираше медиумските извештаи дека премиерот Фумио Кишида ќе предложи бизнис секторот да ги зголеми платите за околу 3% во преговорите за годишните плати следната година.


 

Предлогот беше објавен од новинската агенција Кјодо и други медиуми, кои велат дека Кишида ќе го изнесе на владина комисија во петок.

Кишида го направи справувањето со разликите во богатството и прераспределбата на богатството како политички приоритет. Кјодо рече дека предлогот за зголемување на платите ќе биде дел од оваа стратегија, како и ќе помогне да се олесни болката на потрошувачите од зголемените трошоци за нафта и храна.

Тоа ќе биде прв пат владата да постави нумеричка цел за бизнисите за зголемување на платите во последните четири години.

Многу компании го одржаа растот на платите на ниско ниво за да ги заштитат работните места и да го надминат ударот од пандемијата на коронавирус. Не е јасно дали компаниите ќе го послушаат барањето за доброволно зголемување на платите, дури и ако предлогот биде направен.

„Со зголемување на економската несигурност, компаниите ќе бидат прилично претпазливи во однос на зголемувањето на платите“, рече Такуми Цунода, виш економист во Институтот за истражување на централната банка Шинкин.

„Ќе биде прилично тешко да се постигне зголемување на платите за 3 отсто бидејќи економијата не закрепнува толку силно како што очекуваше владата.

Поранешниот премиер Шинзо Абе имаше мала среќа во зголемувањето на платите и покрај постојаните барања бизнисите да ги префрлат огромните профити што ги заработија од неговите стимулативни политики „Abenomics“.

Во минатогодишните преговори за утврдување на платите за 2021 година, јапонските фирми понудија најниско зголемување на платите во последните осум години, бидејќи пандемијата наштети на корпоративниот профит.

Бавниот раст на платите е еден од факторите што ја спречија Банката на Јапонија да ја достигне целта за инфлација од 2%, бидејќи ја намалува куповната моќ на домаќинствата и ги обесхрабрува компаниите да наплаќаат повеќе за нивните стоки.

Како дел од напорите да се поддржи сè уште стагнантната економија, Јапонија минатата недела откри рекорден пакет трошења од 490 милијарди долари, со што го потисна глобалниот тренд кон повлекување на стимулативните мерки на кризен режим.

Пакетот вклучуваше финансирање за зголемување на платите утврдени од владата за медицинските сестри и работниците од социјалната заштита за 3%.