Промовирана првата инвестиција на Бизнис-акцелераторот на УКИМ


– „Елевејт глобал“ е првата стартап-компанија поддржана од Бизнис-акцелераторот на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ (БАУ) кој помага со инвестиции во секоја фаза од развој на идеите, менторство, пристап до нови пазари, развој на продукт, поддршка во технологија.БАУ ќе и додели две транши на „Елевејт глобал“: иницијална инвестиција во износ од 25.000 евра и последователна инвестиција од 75,000 евра. На тимот на компанијата, БАУ ќе му обезбеди и континуирана дополнителна поддршка во менторство и поддршка при освојување нови пазари. Средствата остварени од инвестицијата на БАУ ќе помогнат на „Елевејт глобал“ во нивното тековно работење, маркетинг и развој на бизнисот.

Основна дејност компанијата е примена на вештачката интелигенција, а идејата што ја развива е автоматизирана платформа за процесирање на подотоците во енергетската индустrија.

Директорот на „Елевејт глобал“ Ѓорѓи Маџаров на онлајн-презентацијата го сподели искуството од создавањето успешна приказна, зборувајќи за почетокот на  идејата која, рече била препозната и на глобални и на регионални настани. Реализацијата почнала во 2018 и во исто време обезбедување средства  за нивните вработени. Денес ја имаат првата официјална верзија од нивниот софтвер, во комуникација се со три светски компании и очекува да се склучат првите договори за нивното решение.

Маџаров ја истакна поддршката од Фондот за иновации и технолошки развој (ФИТР) што ја добиле за стартап-компании која, рече, им помогнала како да го имплементираат решението и да го понудат на пазарот, а за поддршката од БАУ истакна дека е значајна особено за младите за да размислуваат и да направат добри бизнис-идеи и да освојуваат нови пазари.

– Оваа инвестиција нам многу ни значи.Се надевам дека во наредниот ериод ќе успееме да ја оправдаме довербата. Очекуваме дека по овој чекор ќе може да одиме веќе на следна рунда инвестиции. Се надевам дека тоа ќе биде во некој фонд надвор од нашата земја каде што ќе можеме да правиме партнерство со големи компании кои ќе го препознаат нашето решение како решение што ќе им носи одредена вредност и, се разбира, ќе бидат среќни да го унапредуват бидејќи е направено согласно со сите најнови технологии и решенија кои во моментов се во истражувачка и апликабилна фаза во светот, рече Маџаров кој е и проферор на ФИНКИ.