Производителот на чипови Global Foundries во стремеж да собере 2,6 милијарди долари


Производителот на чипови GlobalFoundries Inc соопшти дека ги продаде акциите во својата иницијална јавна понуда (IPO) за 47 долари по парче, на повисоко ниво од целниот опсег на цени, за да собере околу 2,6 милијарди долари.


 

ИПО му дава на Global Foundries проценка од околу 26 милијарди долари, што ја прави една од најголемите флуктуации на берзата во годината во Соединетите држави.

Суверениот богат фонд на Абу Даби Mubadala Investment Co, кој има мнозински удел во GlobalFoundries, продаде 22 милиони акции во ИПО.

Средствата поврзани со BlackRock Inc, Fidelity Management & Research Company LLC, некои филијали на Koch Strategic Platforms LLC, Columbia Management Investment Advisers LLC и Qualcomm Inc инвестираа повеќе од 1 милијарда американски долари во ИПО.

ИПО доаѓа во време кога побарувачката за чипови се зголеми поради глобалниот недостиг, што ги принуди производителите на автомобили и другите електронски фирми да го намалат производството.

Силната побарувачка за чипови ги зголеми приходите на GlobalFoundries во изминатите 12 месеци и помогна да ги намали загубите.

На листите за 2021 година, во кој беа вклучени Coinbase Global Inc, Robinhood Markets Inc и Coupang Inc – GlobalFoundries и производителот на електрични возила Rivian, се на врвот за крајот на годината за ИПО во САД.

Компанијата е создадена кога Мубадала ги купи производствените капацитети на Advanced Micro Devices Inc во 2009 година и подоцна ги спои со Сингапурската Chartered Semiconductor Manufacturing Ltd.

GlobalFoundries, која произведува радиофреквентни комуникациски чипови за 5G, автомобилски и други специјализирани полупроводници, ги вбројува AMD и Broadcom Inc  меѓу своите клиенти.

GlobalFoundries е трета по големина леарница во светот според приходите зад Taiwan Semiconductor Manufacturing Co Ltd (2330.TW) и Samsung Electronics Co Ltd (005930.KS), но се рангира на второто место кога го издвојува бизнисот со леење на Samsung кој произведува чипови за други елементи на југот Корејска фирма.

GlobalFoundries ќе ги наведе своите акции на Nasdaq во четврток под ознаката „GFS“.

Morgan Stanley, BofA Securities, J.P. Morgan, Citigroup и Credit Suisse се водечки преземачи на ИПО.