Прогнозите за БДП на третиот квартал на Јужна Кореја не се совпаѓаат: Прекините во снабдувањето придонесуваат за притисокript>

Економијата на Јужна Кореја порасна со побавно од очекуваното темпо во третиот квартал, бидејќи намалената приватна потрошувачка и слабите инвестиции во градежништвото и објектите го неутрализираа силниот извоз.


 

Бруто домашниот производ (БДП) порасна за сезонски приспособени 0,3 отсто во третиот квартал, покажаа податоците на Банката на Кореја (БОК), најбавно во последните пет квартали и по растот од 0,8 отсто во претходните три месеци.

Приватната потрошувачка, која генерира речиси половина од јужнокорејскиот БДП, се намали за 0,3% во септемврискиот квартал по растот од 3,6% во вториот квартал, додека инвестициите во градежништвото и објектите исто така се намалија од 3,0% и 2,3%, соодветно.

Извозот порасна за 1,5%, закрепнувајќи се од контракцијата од 2,0% во јуни, поради силната продажба на полупроводници и нафтени деривати.

„Заострените мерки за социјално дистанцирање, влијанијата од топлотниот бран и зголемувањето на цените на суровините што продолжија во третиот квартал се чини дека го ограничија закрепнувањето на домашната побарувачка,но се гледа дека извозот ја поддржува економијата“, рече министерот за финансии Хонг Нам-Ки.

Од една година претходно, економијата се прошири за 4,0%, делумно поради ниската основа, додека извозот и увозот дополнително се зголемија со глобалното економско закрепнување.

Сепак, тоа беше значително забавување во однос на растот од 6,0% во вториот квартал и промашената пазарна прогноза за раст од 4,2%.

„Податоците не се разликуваат многу од августовската проекција. Годишниот раст од 4% ќе биде можен доколку економијата се прошири за 1,04% на секвенцијална основа во текот на четвртиот квартал“, изјави за новинарите висок функционер на БОК Хванг Санг-Пил.

БОК моментално гледа дека економијата расте за 4% за цела 2021 година, откако минатата година се намали за 0,9%.

Економистите, сепак, се загрижени дека глобалните нарушувања на синџирот на снабдување и инфлацискиот притисок може да претставуваат ризици за изгледите за четвртиот квартал.

„Краткорочните изгледи за извозот и производствениот сектор веројатно ќе бидат заматени од постојаната загриженост за глобалното тесно грло за снабдување“, рече економистот на Сосиете Женерал, О Сук-Тае.

„Со транзицијата кон нова шема за Ковид-19 во ноември, проширувањето на приватната потрошувачка ќе придонесе за економското закрепнување, додека намалувањето на даноците на нафтата објавено претходно денеска, исто така ќе помогне да се зголеми потрошувачката“, рече Хванг.

Министерството за финансии соопшти дека привремено ќе го намали домашниот данок на клучните нафтени продукти за рекордни 20 отсто, за да ги намали притисоците од зголемените цени на нафтата.