Откако стана лидер за производство на никел, кинескиот Цингшан се насочува кон литиум


Tsingshan Holding Group, кинеската компанија која го потресе светот на никелот со брзото зголемување на производството во Индонезија, е меѓу најновите учесници во секторот на белиот литиум, што потенцијално ќе го направи „едношалтерски“ системот за состојките на батериите за електрични возила (EV).


 

Tsingshan, производител на нерѓосувачки челик, стана најдобар светски производител на никел во 2018 година благодарение на неговата пионерска употреба на ниско-квалитетно никел свинско железо.

Таа и другата кинеска компанија Chengxin Lithium Group ќе произведуваат 60.000 тони хемикалии за литиум годишно во капацитет за преработка на литиум во Индонезија, рече Ченгксин во изјавата на компанијата, што е прва најава за таква фабрика во земјата.

Додадено на производството на никел и кобалт за батерии кои веќе се развиваат во нејзините капацитети во Индонезија, резервите на литиум ќе го направат Цингшан главен производител на три клучни состојки потребни за електричните возила и другите батерии на полнење.

Цингшан поседува 35% од проектот, а Ченгксин 65%. Партнерите ќе користат сопствени средства за 30% од финансирањето на фабриката од 350 милиони долари, а 70% ќе потекнуваат од заеми, се вели во пријавата.

За разлика од никелот и кобалтот, кои се наоѓаат околу операциите на Цингшан во Индонезија, во земјата не се ископуваат познати наоѓалишта на литиум. Тоа значи дека партнерите ќе треба да бараат во странство снабдување со минерали богати со литиум за да го нахранат растението.

„Можно е Ченгксин да обезбеди дополнително преземање, но веројатно е дека конкуренцијата ќе биде жестока“, рече аналитичарот на Вуд Мекензи, Алан Педерсен.

Ченгксин рече дека „ќе работи со партнерите за да обезбеди снабдување со суровини за проектот“, истакнувајќи дека се уште е во рана фаза.

Компанијата со седиште во Шенжен истакна дека неодамна ја проширила својата база на ресурси преку аквизиции во Аргентина и Зимбабве. Има удел и во Huirong Mining, кој истражува рудник за литиум во кинеската провинција Сечуан.

Самиот Цингшан цели годишно производство од 24.000 тони еквивалент на литиум карбонат во Аргентина, откако се здружи со француската Eramet и е подготвена да произведува материјали за батерии од литиум железо фосфат (LFP) во Индонезија со Jiangsu Lopal Tech, рекоа партнерите на Цингшан.

Ќе помогне и близината на Индонезија со Австралија, велат експертите. Австралија е убедливо најголемиот снабдувач на сподумен во светот и се очекува да предизвика 51% од глобалното зголемување на понудата на литиумски суровини во 2020-25 година, рече аналитичарката Алис Ју од S&P Global Market Intelligence.