Обединетото Кралство предвидува пораст на цените на имотот од 5% за 2022 година


Бараните цени за британскиот станбен имот ќе се зголемат за 5% следната година, но Лондон изгледа дека ќе го подобри националниот тренд, прогнозира најголемата веб-страница за имот во земјата, Rightmove.

 

 

Цените на британските недвижности се зголемија во поголемиот дел од минатогодишното заклучување и во поголемиот дел од оваа година, како и многу други големи економии, зајакнати со зголемената побарувачка за простор додека луѓето работеа од дома, како и даночното олеснување за набавките.

„Нето резултатот како што се приближуваме до почетокот на пазарот во 2022 година е најниската досега достапна залиха на имот за продажба по филијала на агенции за недвижности, но сепак со постојана голема побарувачка на купувачите“, рече Тим Банистер, директор за податоци за имотот на Rightmove.

Најновите официјални податоци покажуваат дека британските цени на куќите се зголемија за 11,8% во годината до септември, само малку под врвот од 12,6% во јуни, што беше највисоко во повеќе од 15 години.

Рајтмов рече дека очекува растот на цените да се забави следната година бидејќи домувањето станува сè потешко да се дозволи, и поради неодамнешните зголемувања на цените на куќите и поради поширокиот притисок на расположливиот приход на домаќинствата.

Инфлацијата на потрошувачките цени е веќе на највисоко ниво во последните 10 години, се очекува Банката на Англија да почне да ги зголемува каматните стапки или овој месец или на почетокот на следната година, а даноците на плати за работниците и работодавачите се зголемуваат во април.

Рајтмов рече дека очекува растот на цените да биде најголем во областите оддалечени од Лондон, како што се југозападна и централна Англија и Шкотска, каде што цените беа пониски отколку во главниот град, а некои области имаа корист од преместувањето на работниците од далечина.